• Ponožková výzva
          • Ponožková výzva

          • Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s týmto syndrómom. Aj na našej škole sme im vyjadrili sympatie a podporu symbolickým gestom, dvomi rozdielnymi ponožkami. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu sa z vagačových detí stávajú uvedomelí ľudia, ktorí dokážu búrať predsudky a prijať každého človeka takého, aký je.

            Kolektív 1. stupňa ZŠ s MŠ Alexandra Vagača

        • Obvody okolo nás
          • Obvody okolo nás

          • Štvrtáci sa na blokoch matematiky učia počítat obvod. Ako ich však využiť v bežnom živote si vyskúšali aj prakticky. Zistili koľko lepiacej pásky potrebujete na koberce v triede, aký je obvod bežeckej dráhy na školskom dvore, alebo aký má obvod naša Vagačova kolibka. Meranie a počítanie nás baví! :)

            Text a foto: Eva Šušuková

        • Projektové učenie - mravce a včely
          • Projektové učenie - mravce a včely

          • Ovečky a detektívi mali projektové učenie na tému mravce a včely. Rôznymi zaujímavými  metódami a formami sa oboznámili so životom v spoločenstve mravcov a včiel.  Taktiež spoznali význam týchto živočíchov pre prírodu i pre človeka. Nadobudnuté nové poznatky preniesli do svojich projektov. Pri mravcoch vytvorili lapbooky. Pri včielkach vytvorili zaujímavé projekty. Na výtvarnej výchove si vytvorili obrázky z prírodnín. Na tvorivom písaní si vytvorili päťveršíky. A na záver si pochutnali na oblátkach s medom.

            Text a foto: Mariana Sujová

        • Hudobná výchova v opere?
          • Hudobná výchova v opere?

          • Hudobná výchova v opere? Čo viac si môžeme priať!

            Dňa 18.3.2024 sme sa s deťmi z našej školy presunuli zo školských lavíc do priestorov Štátnej opery v Banskej Bystrici. Krásne oblečení a správne naladení sme sa vnorili do rozprávkového príbehu Čarovnej flauty od slávneho skladateľa z obdobia klasicizmu W. A. Mozarta, ktorý v nás zanechal hlboký zážitok! Kráľovná noci, vtipný Papageno a Papagena zneli v našich ušiach aj po ceste domov. 

            Ďakujeme Štátnej opere v Banskej Bystrici za všetky predstavenia pre žiakov základných škôl. Je to pre nich veľkým prínosom a malým sviatkom. Pevne veríme, že toto nebola naša posledná návšteva :)

            Text a foto: Oľga Bystrianska

        • SUPERAR OBHÁJIL ZLATÉ PÁSMO
          • SUPERAR OBHÁJIL ZLATÉ PÁSMO

          • V piatok 15. marca sa naši speváci predstavili v Krajskom kole 52. ročníka celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky detských a mládežníckych speváckych zborov Mládež spieva 2024.

            V Robotníckom dome v Banskej Bystrici podali superaristi krásny výkon a pod vedením zbormajsterky Oľgy Bystrianskej a s hudobným sprievodom manželov Fekiačovcov si vyspievali opäť zlaté pásmoNáš ((S)) zbor zložený zo 40 detí predviedol repertoár odrážajúci hodnoty rozmanitosti . Zazneli piesne od Bélu Bartóka aj od nášho Tomáša Boroša, iránska tradičná Gole Gandom, rómska O Roma a turecká Exe geia.

            Gratulácia a veľká vďaka patrí všetkým účinkujúcim, ale aj celej vagačovskej rodine, ktorá zbor podporuje a vytvára mu dobré zázemie.

            Text a foto: Anna Šufliarska a Oľga Bystrianska

        • Vzácna návšteva Vladimíra Strmeňa
          • Vzácna návšteva Vladimíra Strmeňa

          • Neskutočne sme sa potešili, keď sme sa dozvedeli, že pán Vladimír Strmeň prijal pozvanie do našej školy. Privítal ho náš spevácky zbor SUPERAR krásnou piesňou Slovensko moje, otčina moja.

            Pán Strmeň je vojnový veterán a priamy účastník SNP. Je držiteľom množstva vojenských a civilných vyznamenaní. Veľmi nás zaujali jeho vzácne spomienky, príbehy, na ktoré nikdy nezabudne. Radosť do života mu prináša aj hudba. Potešil nás aj svojou hrou na akordeón a zaspieval nám hymnické piesne.

            Aj napriek vyššiemu veku a bolestiam nôh rozdáva radosť a šíri optimizmus okolo seba. Jeseň života si spríjemňuje aj odovzdávaním spomienok mladej generácii , za čo sme mu aj my vďační. Je to záslužná a ušľachtilá činnosť.

            Besedy sa zúčastnil aj viceprimátor Detvy Mgr. Slavomír Ciglan, ktorý odovzdal p. Strmeňovi za mesto Detva - Ďakovný list ako priamemu účastníkovi SNP.

            Pán Strmeň je naozaj výnimočnou osobnosťou, pripomína nám tých, ktorí sa obetovali za našu slobodu a budúcnosť. Ďakujeme. Kolektív žiakov a učiteľov ZŠ s MŠ Alexandra Vagača.

            Text a foto: Ľubica Chabadová, Dana Ľalíková

        • Aj takto sa učíme o Slovensku
          • Aj takto sa učíme o Slovensku

          • Štvrtáci sa na blokoch Vlastivedy učia o regiónoch Slovenska. Pre každý región je niečo typické, podľa čoho si ho môžu zapamätať. Naše hodiny sú preto pestré a zábavné. Pri regióne Záhorie sme si upiekli pravý skalický trdelník. Dozvedeli sa aj o tom ako vznikajú kvasnice a vypočítali koľko ingrediencií potrebujeme na štyri trdelníky, keď recept bol na šesť kusov. :-) Pri regióne Kysuce sa učili aj o drotároch, ktorí pochádzali z tejto oblasti a tak si vyskúšali aké náročné je vyrábať šperky z drôtu. Vlastiveda nás baví ! :-)

            Text a foto: Eva Šušuková

        • Prváci ako noví čitatelia v mestskej knižnici
          • Prváci ako noví čitatelia v mestskej knižnici

          • Marec sa už dlhodobo spája s príchodom jari, kedy sa príroda opäť prebúdza k životu a kvitne v plnej svojej kráse. Ale tiež s neutíchajúcim zdrojom vedomostí a informácií, teda s knihami. Marec – prvý jarný mesiac, nás zlákal na prechádzku spojenú s návštevou Mestkej knižnice K.A.Medveckého v Detve. Z našich malých prváčikov sa oficiálne stali veľkí čitatelia. Najskôr sme si prezreli nové priestory knižnice, oboznámili sme sa s pravidlami používania kníh a správania sa v knižnici. Nakoniec si deti mohli vypožičať svoje prvé knihy. Po príchode do školy ich všetci začali s radosťou čítať. Prajeme im, nech to nadšenie z čítania vydrží po celý život. Veď kto veľa číta, veľa sa dozvie.

            Text a foto: Zuzana Bukovcová

        • 2 % dane pre našu školu
          • 2 % dane pre našu školu

          • Dobrý deň milí rodičia! Vedeli ste, že každý z nás, kto platí dane, má pri podávaní daňového priznania možnosť venovať 2% z tejto zaplatenej dane ktorémukoľvek registrovanému občianskemu združeniu na verejnoprospešné aktivity?

            Táto jednoduchá, ale významná voľba môže priamo podporiť naše deti v ZŠ s MŠ Alexandra Vagača. 

            Darovaním vašej 2% časti dane Združeniu rodičov pri našej škole, prispievate k rozvoju a obohateniu vzdelávacích a voľnočasových aktivít našich detí. Či už ide o nové učebné pomôcky, športové vybavenie alebo podporu kreatívnych a vedeckých projektov, váš príspevok znamená lepšie príležitosti pre naše deti rásť a učiť sa v podnecujúcom prostredí. 

            Spojme naše sily a pomôžme našim deťom dosiahnuť najlepšie možné vzdelanie. 

            Ako to urobiť?

            1. Nascanujte QR kód fotoaparátom Vášho mobilu a kliknite na zobrazený link.
            2. Otvorí sa Vám tlačivo, ktoré je potrebné vyplniť.
            3. Odovzdajte ho Vášmu zamestnávateľovi, ktorý za Vás pripravuje daňové priznanie alebo odošlite poštou priamo na príslušný úrad Finančnej správy.   
            4. Vaša podpora robí veľký rozdiel. Začnime spolu túto cestu zlepšovania školského života našich detí.

            Ďakujeme za vašu štedrosť a podporu! 

            Rodičovská rada pri ZŠ s MŠ Alexandra Vagača

        • Deň prváčikom
          • Deň prváčikom

          • Milí rodičia a budúci prváci,

            pozývame vás zažiť ďalší Deň prváčikom na našej škole, ktorý sa bude konať dňa 14.3.2023 o 16:30. Zažijete naozajstné tematické a blokové vyučovanie s novou pani učiteľkou. Budete mať možnosť dozvedieť sa viac o našom školskom vzdelávacom programe v cykloch, blokovom vyučovaní, hodnotení a otvorene sa pýtať na novú školskú reformu, ktorá na našej škole prebieha už tento školský rok v pilotnom overovaní. V prípade záujmu nahláste svoju účasť na telefónnom čísle 0903 997 957 do 13.3.2023. Tešíme sa na stretnutie.

            Kolektív učiteľov ZŠ s MŠ Alexandra Vagača

        • Rovesnícke učenie MŠ a 1.A
          • Rovesnícke učenie MŠ a 1.A

          • V stredu 28.2. sme v 1.A počas 1.bloku mali veľmi vzácnu návštevu, našich škôlkarov. Keď sa povie učenie alebo vzdelávanie, mnohým sa vynorí v hlave pojem škola, žiaci, vyučovací proces. Je potrebné si uvedomiť, že i vďaka inovatívnym metódam a prebiehajúcej kurikulárnej reforme, vzdelávanie dnes prechádza zmenou. Veď aj Ján Ámos Komenský hovoril:  ,, Hľadajme spôsob, aby učitelia menej učili a žiaci viac pochopili. "

            Tieto fakty nás motivovali k tomu, aby sme v našej škole vyskúšali rovesnícke učenie. Je to, keď starší žiaci učia mladších žiakov, spolužiak vysvetľuje spolužiakovi, kamarát pomáha kamarátovi. 

            Na začiatku teda škôlkarov privítali rozprávkové bytosti a nie naši prváci. Počas rôznych stanovíšť ich sprevádzali víly, motýlik, zajko, škriatkovia a iné bytosti. Škôlkari si vyskúšali napísať ich prvé písmená v soli, triedili geometrické tvary a vytvárali z nich rôzne obrázky, súťažili o najrýchlejšieho zajka namotávaním špagátika, vymaľovali si jarné a veľkonočné omaľovánky, priraďovali písmenká k obrázkom. Na záver sme si zo skladačiek vytvorili jedno veľké, spoločné veľkonočné vajíčko. Ďakujeme za návštevu a veríme, že sme budúcim školákom ukázali ako je nám v škole dobre.

            Text a foto: Zuzana Bukovcová, Iveta Kukuliaková

        • Korčuliarsky výcvik
          • Korčuliarsky výcvik

          • Aj v tomto školskom roku v týždni od 12. do 16. 02. 2024 naši predškoláci a žiaci 1. až 5. ročníka absolvovali korčuliarsky výcvik na Zimnom štadióne v Detve.

            Žiaci boli rozdelení do skupín podľa úrovne korčuľovania. Pod vedením skúsených športovcov sa učili rôzne korčuliarske techniky – korčuľovať okolo prekážok, jazdiť v predklone, zdvíhať za jazdy predmety, naberať rýchlosť a brzdiť, prekonávať prekážky. Venovali sa im Miroslav Vilhan, Marek Výbošťok, Viktória Kučerová, Marko Piliar, Adela Liptáková, Dominika Strečková a Kristína Melichová, ktorí sú z Krasoklubu Detva alebo hrajú za HC 07 Detva a všetci navštevujú Gymnázium v Detve. Patrí im veľké poďakovanie za ich profesionálny prístup, ochotu a spoluprácu. Poďakovanie patrí aj naším rodičom, ktorí nám pomáhali každý deň. Niektorí žiaci stáli na korčuliach prvýkrát a počas kurzu sa naučili korčuľovať. Viacerí korčuľovať už vedeli, ale mali možnosť zdokonaliť svoje schopnosti na ľade.

            V posledný deň výcviku si žiaci odniesli nielen diplom a sladkú odmenu, ale aj dobrý pocit z toho, čo všetko dokázali a krásne chvíle strávené so svojimi spolužiakmi.

            Foto a text: Štefánia Chlebničanová

        • Hravá výučba finančnej gramotnosti v 2.B
          • Hravá výučba finančnej gramotnosti v 2.B

          • V živote je veľmi dôležité správne narábať s financiami, preto tejto téme bol zameraný aj náš blok matematiky, kde sa deti učili ako funguje finančný svet.

            Úvodom sa deti dozvedeli ako sa začalo prvé obchodovanie a ako sme sa postupne dostali od výmenného obchodu k peniazom. Bola im spomenutá aj história rôznych mien až po súčasné platidlo – euro. Predstavili sme si jednotlivé mince a bankovky, ich odlišnosti a ich ochranné prvky. Zhrnuté poznatky sme preniesli do praktickej časti bloku, kde deti hravou formou plnili rôzne úlohy v dvojiciach a v skupinách. Napríklad mali spočítať, koľko peňazí majú v peňaženke, aké mince alebo bankovky môžu použiť na danú sumu peňazí alebo vypočítať aký im má vrátiť výdavok z nákupu pani predavačka. Najviac sa im páčila úloha, kde mali nakúpiť v našom malom školskom obchode hračky za 30 eur. Jeden zo skupiny bol pokladník a ďalší zo skupiny nakupovali. Niektorí si minuli celú hotovosť, iní si ušetrili nejaké peniaze na ďalší nákup.

            Deti takéto aktivity veľmi bavili a tešia sa, že sa budú aj na ďalších blokoch učiť ako zaobchádzať s peniazmi v rôznych životných situáciách.

             

            Foto a text: Štefánia Chlebničanová

        • Školské majstrovstvá okresu Detva v stolnom tenise
          • Školské majstrovstvá okresu Detva v stolnom tenise

          • V utorok 7.2.2024 sa uskutočnili Školské majstrovstvá okresu Detva v stolnom tenise žiakov a žiačok ZŠ. Naši chlapci v zostave František Žinčík, Samuel Kemláge, Samuel Milan Záchenský a Samuel Valev obsadili 2. miesto.

            Gratulujeme!!!

        • Olympijský odznak všestrannosti
          • Olympijský odznak všestrannosti

          • V rámci aktivácie žiakov o telesnú výchovu a šport sa žiaci 6. - 9. ročníka opäť zapojili do olympijského testovania. Testovanie je zamerané na všestranný rozvoj, a deti  ktoré sa pravidelne venujú pohybovým aktivitám vidia ako sa zlepšujú ich pohybové schopnosti. Každé dieťa dostane diplom s percentilom, kde rodičia uvidia reálny obraz pohybových schopností ich svojich  detí.

            Teší nás, že každý rok pribúda viac detí, ktorých percentil sa pohybuje nad 90. Najúspešnejší  žiaci z našej školy ocenení odznakom zdatnosti sú:

            9.A         Lucia Polakovičová          - zlatý odznak

            9.A         Samuel Sýkora                - zlatý odznak   

            9.A         Nôta Andrej                      - bronzový odznak

            8.A         Marcus Kučera                 - zlatý odznak

            8.A         Škrváňová Lívia                - strieborný odznak

            8.A         Natália Sekerešová          - strieborný odznak

            8.A         Peter Horváth                   - strieborný odznak

            8.A         Zara Mária Vrťová            - bronzový odznak

            8.A         Andreas Varga                  - bronzový odznak

            8.A         František Žinčík                - bronzový odznak

            7.A         Andrej Greňa                    - bronzový odznak

            7.A         Samuel Valev                    - strieborný odznak

            6.A         Marián Kučera                  - bronzový odznak

             Text a foto : Mgr. Dana Ľalíková

        • Vagačovci vo Vagačovom dome
          • Vagačovci vo Vagačovom dome

          • Prvý polrok Science blokov u šiestakov s témami Biosférická rezervácia Poľana a Lesné hospodárstvo sme ukončili návštevou výstavy „Živý les“ vo Vagačovom dome. Veľké poďakovanie patrí pánovi Martinovi Kalamárovi, ktorý celú výstavu spestril svojim odborným výkladom. 

            Text a foto: Lucia Kmeťová, Zuzana Ščepková

        • Karneval u Vagačov
          • Karneval u Vagačov

          • Fašiangy sú už tradične  symbol veselosti, zábavy,  hodovania,  a karnevalov. Karneval nechýbal ani na našej základnej škole. Konal sa 31. januára 2024.

            V tento deň prebiehalo aj odovzdávaní výpisov vysvedčení  v maskách.

            Naším malým prváčikom bola zagratulovať aj pani riaditeľka, nakoľko všetci úspešne zvládli prvý polrok  na našej škole.

            Naši žiaci si dali na výbere masiek naozaj záležať. Do školy zavítali rôzne rozprávkové bytosti. Začal sa pravý karnevalový ošiaľ spojený s obliekaním, maľovaním a upravovaním karnevalových masiek od výmyslu sveta. Celý vestibul sa premenil na čarovnú rozprávku, v ktorej rozprávkové a mytologické bytosti, v  podobe upírov, ale aj nežných princezien, motýľov, indiánov, športovcov, bojovníkov prevzali svoju "moc". Neuveríte, ale prišlo aj hrozno, Harry Potter, ba aj úžasná doktorka. Radosť  bolo pozerať  sa. Karnevalovým maskám nechýbala kreativita ani originalita, pestrosť  farieb a využitie rôznych materiálov pri ich zhotovovaní. Za našimi  žiakmi nezaostávala  ani pani učiteľka Jarka, ktorá prišla privítať všetky masky ako „ Cukríková víla“ a v tejto maske viedla celý karneval. Na úvod sa konala  promenáda  masiek, predstavili sa aj naši najmenší škôlkári  z oddelení Mravčekov a Myšiek.

            A  potom už mohla začať zábava spolu s našou DJ Erikou. 

            Nechýbali zábavné  súťaže a samozrejme aj tombola.

            Aj vďaka rodičom, ktorí sa postarali o nádherné masky svojich ratolestí sme všetci prežili jedno čarovné dopoludnie plné radosti.

            O rok sa tešíme opäť!

            Kolektív ZŠ s MŠ Alexandra Vagača

        • Piataci a ich prezentačné zručnosti
          • Piataci a ich prezentačné zručnosti

          • Počas blokov slovenského jazyka a literatúry sa žiaci v 5.A pasovali s úlohou vytvoriť projekt o autorovi, ktorý písal autorské rozprávky. Príležitosťou pre osvojenie si samostatného myslenia bola tvorba pojmovej mapy, pri ktorej sa práve žiak stal aktérom. Žiaci si zvolili pavúkovú pojmovú mapu s témou H.Christian Andersen. Pri jej tvorbe si zaspomínali na štvrtý ročník, kedy sa zúčastnili Noci s Andersenom. Po precíznej práci v skupinách vznikli po pojmových mapách, aj zaujímavé projekty s textami a obrázkovým materiálom. Zároveň sa u žiakov rozvíjala schopnosť komunikovať, argumentovať, používať informácie a pracovať s nimi, poznať sám seba a svoje schopnosti, spolupracovať v skupine, prezentovať sám seba a skupinu.

            text a foto: Zuzana Bukovcová

        • Prváci rozdávali komplimenty
          • Prváci rozdávali komplimenty

          • Dňa 24.januára sme si pripomenuli Medzinárodný deň komplimentov. Tento deň vznikol v roku 1998.

            Milé slová, lichôtky a pochvaly, by mali byť súčasťou nášho každodenného života. Prváci dokázali silou pozitívneho prístupu premeniť obyčajný deň na úžasný. Pomaly sa táto schopnosť považuje za superschopnosť. Presne takto sme sa s ňou, ako aj inými vlastnosťami, stretli v knihe o superschopnostiach, ktorú máme v našom Čitateľskom kútiku. Prváci tak potešili svojho kamaráta v triede, starších spolužiakov na 1.stupni, dokonca aj pani učiteľky. Komplimenty sme si napísali a nakreslili na srdiečka z farebného papiera. Vyvolané poďakovanie i úsmev na tvári toho druhého, je zároveň nástrojom, ktorým môžeme v ľuďoch hľadať tie najlepšie vlastnosti. Používajme ho preto čo najčastejšie.

            Text a foto: Zuzana Bukovcová

        • Školské kolo Šaliansky Maťko
          • Školské kolo Šaliansky Maťko

          • 23. 01. 2024 sa uskutočnilo školské kolo súťaže prednesu slovenských povestí – Šaliansky Maťko.

            Veľa detí prišlo podporiť svojich spolužiakov, lebo vedeli, že sa svedomito pripravovali a učili sa povesť pekne prednášať pred publikom. Pred porotu sa postavili dve žiačky z druhého ročníka a štyria žiaci z tretieho ročníka. Na 3.mieste sa umiestnila Natália Ščepková z 2.A, na 2.mieste Dorota Ďuricová z 3.A a na 1.mieste Adam Jaroš z 3.A.

            Ďakujeme všetkým deťom za účasť. Víťazom gratulujeme a Adamkovi Jarošovi držíme palce pri reprezentácii našej školy v okresnom kole.

            Foto a text: Štefánia Chlebničanová

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Alexandra Vagača
      • zsstudt@gmail.com, jedalen.zsstudt@gmail.com
      • hlavný kontakt školy: 0950 865 927 riaditeľ školy: 0903 997 957 vedúca technicko-ekonomického úseku: 0950 865 927 vedúca školskej jedálne: 0950 865 932
      • Štúrova 12, 962 12 Detva Slovakia
      • 42302498
      • 2023609808
    • Prihlásenie