• Oľga Bystrianska - kandidátka na Učiteľa Slovenska
          • Oľga Bystrianska - kandidátka na Učiteľa Slovenska

          • Oľga Bystrianska učí hudobnú výchovu na ZŠ s MŠ A. Vagača v Detve. Jej cieľom je, aby každé z detí, ktoré vzdeláva, bolo čo najaktívnejšie zapojené do vyučovania a aby každé jedno zažilo úspech, ocenenie a bezpodmienečné prijatie. 

            Zahlasovať za ňu môžete do 17.05.2023 v ankete tu: https://najmama.aktuality.sk/clanok/wRCSpkd/hlada-sa-ucitel-slovenska-2022-zahlasujte-a-podporte-tych-ktori-sa-venuju-nasim-detom-a-ich-buducnosti/

            Pozrite si video vizitku kandidátky o cenu verejnosti, Oľgy Bystrianskej:

            https://najmama.aktuality.sk/clanok/JvS2iuo/olga-bystrianska-kandidatka-na-ucitela-slovenska/

        • Pokračovanie tematického vyučovania u ovečiek a detektívov
          • Pokračovanie tematického vyučovania u ovečiek a detektívov

          • Na predchádzajúcom bloku sa ovečky a detektívi dozvedeli veľa zaujímavostí o hmyze. Tentokrát sa živočíchy vybrali hľadať s pani Lesankou Blažencovou do Vagačovho dvora.

            Prekvapilo nás, čo všetko sme na našom dvore našli. Videli sme celé rodiny cifrušiek, lienky, pavúky, dážďovky, mravce a počuli sme aj nádherný spev sýkoriek.Ponad našu školu preletoval aj sokol myšiar, straky a holuby. V starom dreve sme videli veľké diery od fúzača veľkého. Pomenovali sme si aj stromy a kríky v našom sade. Rastie tu veľa jabloní, lipa, smrek, pagaštan, vtáčí zob, dulovec a zlatý dážď. Nezabudli sme ani na rastlinky, ktorých máme tiež dostatok – fialka, modrica, sedmokráska, prvosienka, hluchavka, púpava a pastierska kapsička.

            Všetky informácie sme si spísali na veľký plagát, kde si žiaci všetky informácie, ktoré sa naučili zhrnuli a zopakovali.

            Text a foto: Mgr. Štefánia Chlebničanová

        • SUPERAR v Slovenskej filharmónii - tlačová správa
          • SUPERAR v Slovenskej filharmónii - tlačová správa

          • Ako to vyzerá, keď deti dokážu to, čo sa mnohým dospelým nedarí – spolupracovať bez ohľadu na pôvod, vierovyznanie, jazyk či sociálny status? Výnimočný koncert Superar odznie v Slovenskej Filharmónii už 9.5.

            21.4.2023 | Bratislava

            Deti zo základných škôl z Bratislavy, Lozorna, Detvy, Veľkého Krtíša a Viedne sa spoja so Slovenským komorným orchestrom, aby spoločne z jedného pódia vyslali prostredníctvom hudby mierové posolstvo. Symbolicky sa ho dotknú cez texty a odkazy skladieb, z ktorých je zostavený koncertný repertoár. Piesne v rôznych jazykoch zaspieva 150 detí z rozmanitých sociálnych skupín a etník v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie už 9.5. o 18:00.

            Koncert je venovaný téme mier, ktorá sa bude symbolicky niesť výberom skladieb. Zaznejú piesne v rôznych jazykoch, medzi inými aj Imagine od Johna Lennona, španielska Samba de la paz (Pieseň mieru), iránska Gole gandom (Kvitnúci kvet), Hevenu shalom aleichem (Nesieme pokoj k vám), ktorá zaznie vo všetkých jazykoch krajín, v ktorých iniciatíva Superar pôsobí, či tradičná ukrajinská pieseň Šum. Diváci tiež uvidia v premiére cyklus Eugena Suchoňa Varila myšička kašičku v úprave Petra Zagara a Bartókove slovenské spevy z cyklu Deťom v úprave Vladimíra Godára.

            Informácie o koncerte:

            Termín: 9.5.2023

            Miesto: Koncertná sála Slovenskej filharmónie, Námestie Eugena Suchoňa 1, 816 01 Bratislava

            Viac informácií o podujatí: https://www.superar.sk/aktualita/vyrocny-koncert-superar-slovakia-2023/

            Predaj vstupeniek: v Pokladnici Slovenskej filharmónie alebo online na filharmonia.sk.

             

            O iniciatívne Superar:

            Vo vzdelávacom programe Superar po celý rok intenzívne spolupracujú deti z rôznych etník, sociálnych skupín, konfesií s deťmi z väčšinovej spoločnosti. Spoznávajú fungovanie a myslenie odlišných rovesníkov počas nácvikov a zažívajú s nimi spoločný úspech počas vystúpení. 

            Hudba im otvára možnosť nielen pochopiť, ale aj precítiť dôležitosť každého člena tímu pre dosiahnutie spoločného cieľa. V kolektíve, ktorý rešpektuje rozmanitosť, tak môže každé dieťa objavovať svoje vlastné schopnosti a vybudovať si zdravú sebadôveru.

            Superar pôsobí v 7 krajinách Európy a v 4 základných a 3 materských školách na Slovensku.

             

            Kontakt pre médiá: Martina Novotová | 0950 872 238 | martina.novotova@superar.sk

            Viac na www.superar.sk

        • Prednáška na tému "Šikana – Kyberšikana"
          • Prednáška na tému "Šikana – Kyberšikana"

          • ,,Nebuď ticho“

            Šikana a kyberšikana je veľký problém, ktorý sa vyskytuje v našej spoločnosti. Preto sme sa v spolupráci s Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky rozhodli na našej škole v 5. až 9. ročníku usporiadať sériu prednášok, ktorých témy sa venujú prevencii sociálno-patologických javov.

            Sériu prednášok sme dnes zahájili v 7.A prednáškou o šikane a kyberšikane v našej spoločnosti.  V priateľskej atmosfére sa prostredníctvom diskusie žiaci oboznámili s dôsledkami a nástrahami šikany a kyberšikany.

            Tešíme sa na ďalšie online stretnutia s mentormi tohto projektu.

            Text a foto: Erik Chalupský

        • Prvenstvo v olympiáde kritického myslenia
          • Prvenstvo v olympiáde kritického myslenia

          • Naši žiaci uspeli na olympiáde kritického myslenia!

            Dňa 21.4.2023 naši žiaci Barborka Antalová, Maxim Moravík a Samko Sýkora z 8.A úspešne reprezentovali našu skolu na olympiáde kritického myslenia na Spojenej škole v Detve, z ktorej priniesli úžasné 1. miesto a vyhrali výlet do Štrasburgu. Dozvedeli sa ako rozoznať pravdivé informácie od nepravdivých, čo sú fake news a ako si overovať informácie na internete.

            Cenu im bol odovzdať europoslanec pán Vladimír Bilčík. 

            Našim žiakom gratulujeme a tešíme sa z ich úspechu!

            Text a foto: Barborka Antalová, 8.A

        • Blok hudobnej výchovy
          • Blok hudobnej výchovy

          • Repertoár na Výročný koncert Superar Slovakia 2023 je dlhý. Ako si deti zapamätajú všetky slová piesní? Hravo, tvorivo a aj vizuálne! Takto zobrazili všetky dôležité slová v piesňach od B.Bartóka, ktoré na koncerte odznejú:

            Keby boli čerešne 

            Zabelej se Anička mlynárova 

            Pod lipkou, nad lipkou

            Kreslili deti z tried 1.A.  2.A.  3.A.  4.A. Každá trieda nakreslila inú pieseň. Následne s tým obrazom budeme pracovať s ďalšími triedami.

            Tešíte sa na koncert tak, ako my a naše deti?

            Predaj vstupeniek v Pokladnici Slovenskej filharmónie alebo online na  https://www.navstevnik.sk/vyber-vstupeniek?eventId=1036272

        • Zvierací kamaráti v škôlke
          • Zvierací kamaráti v škôlke

          • Po oslave jarných sviatkov nás v škôlke čakal krátky týždeň, ale za ten krátky čas sme sa zoznámili so zvieracími kamarátmi z gazdovského dvora. ,,Veľkáči,, si skúšali prepísať písmená s názvov mláďat a ,,malkáči,, urobili nádherné obrázky. Zostáva nám už len ísť na exkurziu a pozrieť sa na živé zvieratká. 

            Text a foto: Zuzka Konôpková

        • KTO ZÍSKA CENU VEREJNOSTI UČITEĽA SLOVENSKA 2022?
          • KTO ZÍSKA CENU VEREJNOSTI UČITEĽA SLOVENSKA 2022?

          • Naša kolegyňa Oľga Bystrianska sa v nominácii na cenu Učiteľ Slovenska prebojovala do TOP 10. Za svoju výnimočnosť si zaslúži aj zisk Ceny verejnosti. Hlasovanie je spustené dnešným dňom a potrvá do 17. mája 2023.

            Link na web, kde tak môžete urobiť nájdete v komentároch pod príspevkom na:

            https://najmama.aktuality.sk/clanok/wRCSpkd/hlada-sa-ucitel-slovenska-2022-zahlasujte-a-podporte-tych-ktori-sa-venuju-nasim-detom-a-ich-buducnosti/

            Z jednej emailovej adresy môžete odoslať maximálne 5 hlasov. 

            HLASUJTE !

            Ďakuje kolektív kolegov ZŠ s MŠ Alexandra Vagača 

        • Úspech v okresnom kole vybíjanej
          • Úspech v okresnom kole vybíjanej

          • Školské majstrovstvá okresu Detva vo vybíjanej žiakov a žiačok 3.a 4.ročníka sa uskutočnili 14.apríla, kde sa stretlo 116 hráčov z 9 základných škôl. Veľkú bojovnosť a odhodlanie vyhrať predviedli aj naši žiaci a podarilo sa im to. Získali sme krásne 2.miesto. Stupienok víťazov sme si tak užili spolu so základnými školami z Hriňovej, ktorým patrí 1.a 3. miesto. 

            Srdečne gratulujeme našim skvelým bojovníkom za reprezentáciu našej školy.

            Text a foto: Iveta Kukuliaková, Zuzana Bukovcová

        • Zábavná noc s rozprávkou
          • Zábavná noc s rozprávkou

          • 18. ročník rozprávkovej Noci s Andersenom sa konal na našej škole dňa 30. marca 2023.
            Ide o medzinárodné podujatie na podporu čítania, ktoré sa organizuje pri príležitosti výročia narodenia dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena.

            V 2.A sa deti po po prezentácií o  dozvedeli o jeho narodení v Dánsku v malom mestečku Odense. V kvíze si overili svoje vedomosti, ktoré boli vynikajúce a až rozbrojová otázka určila víťazov – chlapcov A. Jaroša a M. Košúta. Deti boli rozdelené do skupín. Ďalšou úlohou boli prešmyčky, v ktorých mali nájsť 17 najznámejších rozprávok Andersena. Po namáhavých súťažiach si treba aj oddýchnuť,  a tak sme sa boli posilniť v školskej kuchynke výbornou večerou. Čakala nás nočná hra s baterkami v tme. Prekonali sme aj strach a úspešne zvládli aj túto úlohu. Potom nás čakalo spanie v spacákoch,  na ktoré sme sa tešili celý deň. Zároveň si deti pozreli pred spaním najznámejšiu rozprávku: Snehová kráľovná.

            Rozprávkovú Noc s Andersenom si užili aj žiaci v 4.A. Po rozhovore s pánom Andersenom, v ktorom sme sa o ňom dozvedeli všetky dôležité informácie, sme museli zdolať 25 otázkový kvíz. Deti boli rozdelené do skupín, v ktorých celý večer súťažili. Ďalšou úlohou boli prešmyčky, ktoré ukrývali názvy Andersenových rozprávok. Keďže nás čakala nočná hra, posilnili sme sa večerou. Nočná hra bolo to, na čo sa deti tešili najviac. Chodiť po škole s baterkami sa predsa nestáva tak často. Bola to naozaj zábava. Rozprávkový večer sme v triede ukončili diskotékou. Pred spánkom sme si pozreli rozprávku na dobrú noc a uložili sa do spacákov. Niektoré nočné sovy síce spánku odolávali, ale netrvalo to dlho. 

            Text a foto: Zuzana Bukovcová, Elena Jamnická

        • Dotácia na stravu
          • Dotácia na stravu

          • Milí rodičia, 

            ak ste ešte nepožiadali o dotáciu a Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na  uvedenom tlačive (návratka), ktorú žiadame doručiť zariadeniu školského stravovania: ŠJ pri ZŠ s MŠ Alexandra Vagača, Štúrova 12, Detva prostredníctvom Edupage alebo v papierovej forme a to najneskôr v termíne do 14.04.2023.

            V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať cez Edupage triedneho učiteľa, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov. Škola potom doručí rodičovi prihlášku na stravovanie prostredníctvom dieťaťa.

            Návod - Ako podať žiadosť cez Edupage:https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=u4450

            V prípade, ak nedoručíte túto návratku v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

            Vedenie školy

        • Štvrtáci v  teréne – 2.časť
          • Štvrtáci v  teréne – 2.časť

          • V rámci regionálnej výchovy vo vlastivede a spoznávania nášho regiónu Podpoľanie, sme si v 2.časti našej expedície so štvrtákmi zobrali na mušku mesto Detva. Navštívili sme Podpolianske múzeum. Návštevníkom sú sprístupnené stále expozície: Ovce, moje ovce – valaská kultúra na Podpoľaní, Detva v kontexte Vígľašského panstva prezentujúca históriu Detvy a výstavu zo života J. J. Thurza, prvého slovenského námorného kapitána z Detvy. Súčasťou múzea je aktuálne výstava výtvarných prác na tému Dobročský prales. Na konci prehliadky deti absolvovali kvíz, kde sme mali aj úspešných riešiteľov.

            Ďalej sme sa presunuli do zrekonštruovaného Vagačovho domu, ktorý je súčasťou historickej časti mesta. Rodina Vagačová je od roku 2011 s našou školou úzko spojená. Práve vtedy sme ako škola začali písať novú históriu s ich menom v názve našej školy. Ide o meno Alexander Vagač, ktorý je potomok piatej generácie Jána Vagača, zakladateľa prvej bryndziarne na Slovensku. V dome sme si prezreli priestory, vypočuli stručnú históriu a na záver stretnutia sa zahrali vedomostnú hru, kde sme opäť vyhlásili aj víťazov. Aktivitou sme si precvičili čítanie s porozumením a počítanie so štvorcifernými číslami. Deti dostali za svoje vedomosti aj ceny. Po ceste naspäť do školy sme sa pristavili aj pri katolíckom kostole sv. Františka Assiského.

            Návštevou všetkých historických pamiatok v Hriňovej a v Detve, sme prepojili učenie sa so životom a poznatky z objavnej cesty sú tak trvalejšie. Ďakujeme!

            Text a foto: Zuzana Bukovcová

        • Detská atletika u Vagačov
          • Detská atletika u Vagačov

          • Naša škola už tretí školský rok spolupracuje s atletickým klubom ŠK DETVA V POHYBE, vďaka čomu môžu naše deti priamo v rámci školského vyučovania a školského klubu získavať všestranne zamerané pohybové zručnosti. Ak chcete vedieť ako to u nás počas tréningov, pod dozorom skúsených trénerov vyzerá, pozývame vás k nahliadnutiu ukážky športového programu školy - Detská atletika.

            https://m.youtube.com/watch?v=oNlM0jaY7W8&feature=youtu.be

            Text a foto: Miriam Moravíková

        • Veľkonočné pátranie
          • Veľkonočné pátranie

          • Vo veľkonočný týždeň sa vybrali detektívi do nášho Vagačovho sadu, aby pátrali po vajíčkach. Keď objavili vajíčko bolo na ňom napísané slovo, ktoré mali detektívi prepísať písaným písmom a vytvoriť ďalšie slovo. V druhej časti bol na vajíčku napísaný príklad, ktorý museli prváci vypočítať. Detektívom sa podarilo nájsť všetky vajíčka a splniť všetky úlohy. Takto si prepojili a spestrili blok slovenského jazyka a matematiky a ešte si užili aj čerstvý vzduch a zábavu v sade.

            Text a foto: Mariana Sujová

        • Sladká desiata, vybrané slová a zvieratá v 3.A
          • Sladká desiata, vybrané slová a zvieratá v 3.A

          • Tretiaci  si na bloku slovenského jazyka zopakovali vybrané slová zamerané na zvieratá, keďže jar je obdobím, keď prichádzajú na svet nové mláďatká. Vo vybraných slovách sa nachádza veľa zvierat,  a tak sme ich spolu hľadali v básničke: Každé sme si aj vystrihli, nalepili a vymaľovali. Blok sme mali v našej školskej kuchynke, kde sme si zároveň upiekli na desiatu sladké veľkonočné zajačiky. Pri pečení sme si zopakovali aj prírodovedu, keď sme určovali do akej skupiny patria suroviny na cesto (kvapalné, pevné) matematiku (meranie v mililitroch, váženie),  a tak isto aj pracovné vyučovanie (zásady zdravého stravovania). Zajačiky sa nám vydarili, ako aj opakovanie vybraných slov. Všetkým želáme veselé Veľkonočné sviatky.

            Text a foto: Eva Šušuková

        • Science  - učenie bez hraníc 😊
          • Science - učenie bez hraníc 😊

          • Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, s kým vyučovacím predmetom sa stretávate cestou do práce, pri nakupovaní, varení, vybavovaní dovolenky, či písaní žiadosti do zamestnania? Opustením školských lavíc zistíme, že reálny život nie je o vyučovacích predmetoch a že to, čo sme sa naučili na fyzike, chémii, biológii, slovenčine či geografii vlastne spolu súvisí...

            Predmet Science ponúka žiakom možnosť vymaniť sa z pomyslených hraníc jednotlivých predmetov a vnímať témy z komplexného pohľadu v reálnych situáciách.

            Pri výlete do vesmíru šiestaci cestujú zo Zeme, cez Slnečnú sústavu, Mliečnu cestu a prostredníctvom edukatívnych videií môžu nahliadnuť ďaleko za hranice našej galaxie. Vedeli ste, že pohľadom na hviezdu sa pozeráte do minulosti? Viete, ktoré z planét Slnečnej sústavy patria medzi jej rekordérov? Prečo je na Merkúre chladno, keď je tak blízko pri Slnku?... Je to práve Science, ktorý ponúka odpovede na zvedavé otázky žiakov.

            Vďaka téme Voda už šiestaci vedia rozdeliť pizzu na tretiny a určiť koľko z nich znázorňuje množstvo vody na povrchu Zeme. Poznajú jej chemické zloženie, fyzikálne vlastnosti, pozorujú, ako teplota vplýva na zmeny jej skupenstiev, vedia šetriť vodou a už majú premyslené, čo by si mohli za ušetrené peniaze kúpiť. Počas vyučovacích blokov zisťujú, ako voda chutí, vonia, vyzerá v porovnaní s ostatnými nápojmi zabalenými v desiatových fľaškách. Vedia, že nie každá voda uhasí smäd a že tej pitnej je na svete oveľa menej, ako si mysleli.  Merajú objem vzoriek vody nazbieranej na školskom dvore a zisťujú odchýlky od svojich odhadov. Poznajú najdlhšie rieky kontinentov, vedia, ako dopadla súťaž o najdlhšiu rieku sveta a chápu, že to, čo platí dnes, nemusí vždy platiť naveky.

            Reálny život nepozná vyučovacie predmety a práve vďaka Science majú žiaci možnosť spoznávať, objavovať a chápať jednotlivé témy komplexne. Každá Science téma skrýva integrované vyučovanie anglického jazyka. Žiaci sa vďaka anglickým textom, videám či interaktívnym hrám učia angličtinu spontánne cez získavanie nových poznatkov. Aj vďaka Science hodinám sa šiestaci mohli vlakom vybrať na dobrodružnú cestu Cosmos výstavy do Bratislavy, tému Voda ukončiť návštevou Hriňovskej priehrady a stať sa malými televíznymi hviezdičkami v RTVS vysielaní😊.

            Školský rok ešte nekončí, čakajú nás ďalšie zaujímavé témy, o ktorých sa viac dočítate, ak budete aj naďalej pozorne sledovať stránku našej školy.

            Text a foto: Lucia Kmeťová

        • Vajíčka z piesku a Hľadaj zajka
          • Vajíčka z piesku a Hľadaj zajka

          • Tretiaci strávili blok výtvarnej výchovy v našom Vagčovom dvore. Najskôr zdobili papierové veľkonočné vajíčka netradičnou technikou - pieskom. Potom si zahrali hru Hľadaj zajka vo Vagačovom dvore, kde si overili vedomosti z prirodovedy o živých a neživých  prírodninách. Ani sa nenazdali a hravo v prírode prepojili niekoľko vedomostí z viacerých predmetov. Blok sa niesol v duchu  prichádzajúcich Veľkonočných sviatkov.

            Text a foto: Eva Šušuková

        • Tematické vyučovanie o hmyze
          • Tematické vyučovanie o hmyze

          • K ovečkám a detektívom prišla opäť návšteva z OZ Živica – pani Lesanka Blažencová.

            Priniesla si so sebou aj knihu o Ferdovi Mravcovi. Je to príbeh poplašeného mravca, ktorý je neustále v množstve problémov. Má však priateľov, ktorí ho sprevádzajú počas všetkých dobrodružstiev. Spisovateľ tejto knihy, Ondřej Sekora, opísal mnoho príbehov podľa skutočných faktov, ako to v prírode naozaj funguje. Dozvedeli sme sa mnoho zaujímavostí zo sveta hmyzu. Vedeli ste, že larva mravcoleva sa ukrýva na dne pieskovej jamky a von jej vyčnievajú len roztvorené hryzadlá? Keď prejde mravec cez okraj, sypký piesok ho stiahne na jeho dno a tak ho jednoducho chytí. Alebo vedeli ste, že larva potočníka – lietajúceho hmyzu, žije na dne vôd a buduje si svoju schránku – domček z kamienkov, kúskov dreva a lístia? Ako larva rastie, zväčšuje sa aj schránka. Pani Lesanka tieto „domčeky“ potočníkov priniesla aj deťom ukázať. Neverili sme aké sú maličké, krehké, ale precízne vyrobené. Rozprávala nám aj o iných živočíchoch, napríklad o cifruškách, splošťule bahennej, chrústovi, svrčkovi alebo o rôznych motýľoch. Deti si vyrobili aj vlastnú knihu o tom hmyze, ktorý ich najviac zaujal zo sveta Ferda Mravca.

            Bolo to veľmi inšpiratívne, pestré a bohaté vyučovanie na informácie, ktoré sa nám vryjú hlboko do pamäti.

            Text a foto: Mgr. Štefánia Chlebničanová

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Alexandra Vagača
        • zsstudt@gmail.com, jedalen.zsstudt@gmail.com
        • hlavný kontakt školy: 0950 865 927 riaditeľ školy: 0903 997 957 vedúca technicko-ekonomického úseku: 0950 865 927 vedúca školskej jedálne: 0950 865 932
        • Štúrova 12, 962 12 Detva Slovakia
        • 42302498
        • 2023609808
      • Prihlásenie