• Vagačovci na tanečno-výchovnom koncerte
          • Vagačovci na tanečno-výchovnom koncerte

          • Len pár krokov od našej školy sme sa stali súčasťou umeleckého zážitku.

            Žiaci prvého stupňa sa zúčastnili tanečno-výchovného koncertu Základnej umeleckej školy Svetozára Stračinu, ktorý sa konal v KC A. Sládkoviča. Medzi vystupujúcimi boli aj naši žiaci, ktorých sme povzbudzovali silným potleskom. Účinkujúci si pripravili krásny tanečný program, ktorý si nacvičovali od septembra a chodia s ním aj po tanečných súťažiach po Slovensku i zahraničí. Tanečné choreografie malých aj veľkých všetkých zaujali a vidno za nimi veľa úsilia, driny a hodín tréningu. Tešíme sa na ďalšie vystúpenie.

            Text a foto: Štefánia Chlebničanová

        • Matematická súťaž Všetkovedko
          • Matematická súťaž Všetkovedko

          • Aj tento školský rok sa žiaci druhého, tretieho a štvrtého ročníka zapojili do matematickej súťaže Všetkovedko. Medzi najúspešnejších na Slovensku sa zaradili: Stela Kobelová, Martin Košút z 2.A a Filip Valev z 3.A triedy. Všetkým zúčastneným blahoželáme.

            Text: Eva Šušuková

        • Slovensko pre Ukrajinu
          • Slovensko pre Ukrajinu

          • Už rok sa susedná Ukrajina hrdinsky bráni totálnej ruskej vojenskej agresii. Toto smutné výročie si v piatok 24. februára 2023 pripomenieme prostredníctvom benefičného podujatia Slovensko pre Ukrajinu, na ktorom výstúpi aj náš spevácky zbor SUPERAR spolu so žiakmi a mamami z Ukrajiny. Koncert sa uskutoční o 20:00 hod v Starej Tržnici a bude ho prenášať v priamom prenose RTVS.

            Link na podujatie:

            https://fb.watch/iQHSQVUA3i/

        • Okresnné kolo v stolnom tenise
          • Okresnné kolo v stolnom tenise

          • Dňa 22.2.2023 sme sa zúčastnili okresného kola v stolnom tenise, ktoré zorganizovalo CVČ Trend Detva. Za účasti  šiestich skôl sme obsadili 3.miesto. Našu školu reprezentovali: Moravík Maxim, Varga Andreas, Žinčík František a Samuel Milan Záchenský.  Chlapcom gratulujeme a ďakujeme. 

            Text a foto: Dana Ľalíková

        • Výtvarná výstava - Poď za mnou
          • Výtvarná výstava - Poď za mnou

          • Žiaci štvrtého ročnika sa zúčastnili na výtvarnej výstave v Kultúrnom centre A.Sládkoviča v Detve. Výstavu s názvom Poď za mnou, otvoril výtvarník Martin Veis, ktorý je povolaním architekt. Nosnou témou jeho diel je kresťanstvo. Výstavu tvorilo 14 obrazov, kde si žiaci prečítali aj autorov popis diela. Spojili sme príjemné s užitočným a jednou cestou sme navštívili aj Mestskú knižnicu. Na jarné prázdniny si tak odnášame ešte neprečítané knihy a tešíme sa na nové príbehy. Už v škole sme nevydžali a prečitali sme si z nich prvé strany.

            Text a foto: Zuzana Bukovcová

        • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín
          • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín

          • V slnečný deň, keď za oknom štebotali vtáčiky a príroda sa pomaly začala prebúdzať, sa u nás v škole uskutočnilo školské kolo v prednese poézie a prózy.

            Chtivé, výborne pripravené deti sa postavili pred porotu pani učiteliek a predviedli svoje najlepšie výkony. Víťazom sa mohol stať v každej kategórii len jeden, a tak v prednese poézie obsadila 1. miesto Zoe Marková a v prednese prózy získala 1. miesto Dorota Ďuricová. V druhej kategórii budú našu školu reprezentovať Tereza Kulišiaková a Matúš Lančarič.

            Všetkým deťom, pani učiteľkám, ale aj rodičom ďakujeme za chuť reprezentovať svoju triedu i školu.

            Text a foto: kolektív pani učiteliek

        • Robot a životné prostredie v školskom klube
          • Robot a životné prostredie v školskom klube

          • Keď Spojená škola v Detve zorganizovala v spolupráci s firmami zapojenými do duálneho vzdelávania súťaž pre tvorivých žiakov základných škôl, prváci v školskom klube dali hlávky dokopy  a vymysleli, ako by sa mohli zapojiť. Tri dni majstrovali, spájali, maľovali, lepili a kde sa vzal, tu sa vzal, ROBOT  VAGAČKO pred nimi stál. Z odpadového materiálu zhotovili robota, ktorého poháňa solárny panel na klobúku. Deti veľmi dobre vedia, aké je dôležité chrániť naše prírodné zdroje a nahrádzať ich alternatívnymi, pretože sa o tom často rozprávame a pripomíname si to každý deň, keď niekto zabudne zastaviť vodu, alebo zabudne odhodiť obal do správneho koša. Náš nový kamarát nám to bude tiež pripomínať a navyše môže pásť a dojiť  školské ovečky a vyhrávať nám na fujare.

            Text a foto: Anna Šufliarska

        • Prírodoveda 3.A - Zdravé stravovanie ( metóda CLIL )
          • Prírodoveda 3.A - Zdravé stravovanie ( metóda CLIL )

          • Na hodine Prírodovedy preberali tretiaci tému zdravého stravovania a zoznámili sa s pojmom "Potravinová pyramída ". Spoločne vytvorili projekt, kde triedili potraviny podľa toho, ako sú prospešné pre zdravie človeka. Na vyučovaní sme využili metódu CLIL ( učenie nejazykového predmetu v cudzom jazyku ), kde sa žiaci naučili názvy potravín v anglickom jazyku. Najskôr si  ich vystrihli a  roztriedili do dvoch skupín podľa toho, či sú zdravé alebo nezdravé. Potom k nim priraďovali anglické názvy podľa toho ako si zapamätali. Na záver spoločne vytvorili pyramídu zdravej výživy. Svoje vedomosti si tak doplnili nielen o nové učivo z prírodovedy, ale aj o anglickú slovnú zásobu.

            Text a foto: Eva Šušuková

        • Blok hudobnej výchovy v RTVS
          • Blok hudobnej výchovy v RTVS

          • Hudobný program našej školy SUPERAR, ako jednej zo štyroch základných škôl na Slovensku, zaujal projekt Učiteľ Slovenska natoľko, že pani učiteľka a drigentka Oľga Bystrianská, jeho koordinátorka na našej škole, bola zaradená medzi TOP30 učiteľov Slovenska, ktorí využívajú na svojich hodinách inovatívne metódy. Poďte sa spolu s nami pozrieť na dokrútku RTVS Regina, ako to u nás na  bloku hudobnej výchovy vyzerá. 

            Reportáž nájdete od minúty 15:17 

            https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14356/386265#913

            Superar a vedenie ZŠ s MŠ Alexandra Vagača

        • Výstava Cosmos Discovery v Bratislave
          • Výstava Cosmos Discovery v Bratislave

          • Výprava do kozmu na výstave Cosmos Discovery v bratislavskej Inchebe začala krátkym filmom.  Vystavené exponáty boli naozaj rôznorodé.  Návratová kabína,  ktorá sa ako jediná časť lode  vracia s posádkou na zem, lunochod, chladiace skafandre,  fotografie zvieracích aj ľudských posádok vesmírnych lodí, ich osobné predmety, dokonca sa na obežnú dráhu dostali aj 4 plechovky Coca-Coly so špeciálnym uzáverom proti vytečeniu obsahu. Toto všetko videli naši šiestaci v piatok 10. februára.

            Text a foto: Katarína Kmeťová a kolektív

        • Korčuliarsky kurz
          • Korčuliarsky kurz

          • V dňoch 6.2. - 10.2.2023 sa predškoláci  z našej materskej škôlky a žiaci 1. až 5. ročníka zúčastnili korčuliarskeho kurzu na Zimnom štadióne v Detve. Keďže väčšina detí už mala základy z predchádzajúceho korčuliarskeho kurzu zvládnuté, mohli pokračovať v zdokonaľovaní svojich nadobudnutých schopností. V plnej miere sa im venovali Dominika Strečková, Marko Piliar a Alexandra Ďuricová z Krasoklubu Detva ako aj Miroslav Vilhan, Dominik Kaľamár a Jozef Matuška z HC 07 Detva. Všetci spomínaní predviedli deťom svoje schopnosti, ktoré nadobudli svojou usilovnosťou a tvrdým tréningom. Pre deti to bol veľký zážitok trénovať a niečomu sa priučiť práve od takýchto nadaných športovcov. Začiatočníkom v korčuľovaní sa venovali p. učiteľky z 1. stupňa, materskej školy, p. učiteľ Erik Chalupský a rodičia našich detí. Veľké poďakovanie patrí aj všetkým rodičom, ktorí nám každý deň pomáhali a takisto aj  Gymnáziu v Detve, ktoré uvolnilo spomínaných športovcov z vyučovania. Aj tento rok si naše deti odniesli z kurzu okrem diplomu a sladkej odmeny kopu nezabudnuteľných zážitkov. Tešíme sa na ďalší rok !

            Text a foto: Eva Šušuková

        • Tále 2023 - lyžiarsky výcvik
          • Tále 2023 - lyžiarsky výcvik

          • Ráno 30. januára bolo pred ZŠ s MŠ Alexandra Vagača rušnejšie ako inokedy. Partia druhostupniarskych Vagačovcov čakala na príchod autobusu, ktorý ich odviezol na lyžiarsky výcvikový kurz. Ubytovanie v Krpáčove a lyžovačka na Táľoch boli zárukou super dobrodružstiev spojených s každodenným cestovaním Vladobusom :). Hneď prvý deň sme sa dozvedeli všetky zaujímavé regionálne informácie, ktoré mal pán šofér Vlado naozaj detailne spracované.  Dni lyžovania na Táľoch boli prínosom pre všetkých zúčastnených. Družstvo začiatočníkov pod vedením skúsenej inštruktorky Danky Lalíkovej urobilo obrovský krok vpred a na konci výcviku už pre nich začiatočnícky svah nebol  žiadnou prekážkou. Družstvo mierne pokročilých patrilo na týždeň inštruktorke Lucii Kmeťovej, pod jej vedením si žiaci okrem  zdokonaľovania  techniky zjazdového lyžovania, budovali kamarátsky vzťah a dôveru ku svojim lyžiam :). Pri skupine pokročilých lyžiarov prevzal po Lucke Nôtovej velenie pán inštruktor Vladko Marko, ktorý ku koncu týždňa premenil svoje družstvo na synchronizovanú skupinku super lyžiarov.

            Správny lyžiarsky výcvik však nie je iba o lyžovaní :). Po každom dni na svahu čakali na Vagačovcov večerné aktivity s animátormi, stredajšie popoludnie patrilo prechádzke a wellnessu, krátke chvíľky voľna žiaci trávili spoločenskými hrami a ku koncu týždňa všetci zistili, že chata bez wifi sa dá prežiť :).

            Obrovské ďakujeme patrí všetkým zúčastneným žiakom, ktorí svojim vzorným správaním príkladne reprezentovali našu školu a opäť dokázali, že z nich vyrastajú mladí ľudia, na ktorých sme právom hrdí.

            Text a foto: Lucia Kmeťová

        • Projekt MyMachine u Vagačov
          • Projekt MyMachine u Vagačov

          • Naša škola bola vybratá medzi užší okruh škôl z celého Slovenska, do medzinárodného programu MyMachine, ktorý vznikol v Belgicku a v súčasnosti sa realizuje v šiestich krajinách sveta. Na Slovensku ho zastrešuje Karpatská nadácia. Aj vďaka tomuto programu upriamujeme pozornosť na potrebu prepájania neformálneho vzdelávania s formálnym vzdelávaním.

            MyMachine je vzdelávací program rozvíjajúci tvorivé myslenie detí a mládeže. Dáva šancu vynaliezavým deťom a mladým ľuďom nachádzať technické riešenia pre originálne nápady – vysnívané vynálezy. Jeho jedinečnosť spočíva v spolupráci troch úrovní vzdelávacieho systému – základných, stredných odborných a vysokých škôl.

            Deti a mladí ľudia sa učia pracovať v tímoch, komunikovať, prezentovať, vnímať a rešpektovať vzájomne svoje talenty, kriticky myslieť a tvorivo pristupovať k riešeniu problémov. V MyMachine kladú dôraz na technické smery vzdelávania – vedu, technológiu, inžinierstvo, umenie a matematiku – STE(A)M. To všetko sú kompetencie, ktoré sú považované za kľúčové pre uplatnenie sa v dnešnom globálnom a neustále sa meniacom svete.

            Prvýkrát našich žiakov 5. A triedy, v ktorej projekt realizujeme, tím vysokoškolákov z Technickej univerzity vo Zvolene navštívil v októbri, kedy žiaci tvorili vlastné návrhy vynálezov a navzájom si ich hodnotili. Spomedzi osemnástich nápadov si deti vybrali 3 najlepšie, ktoré následne vysokoškoláci vizuálne spracovali.

            Druhé, pracovné stretnutie, kde deti pripomienkovali návrh dizajnérov sa konalo na pôde TUZVO – Fakulte techniky, kde sa deti dozvedeli, že Karpatská nadácia vybrala ako finálny produkt návrh Tomáška Pinku – termohrnček v tvare rakety, ktorý svieti a pri zmene teploty tekutiny mení svetlo farbu. Po pracovnom programe, prišla na rad zábava, kde si deti v rámci virtuálnej reality zahrali futbal a vyskúšali svoje schopnosti v ovládaní robotov.

            V najbližších mesiacoch zavítame na Spojenú školu v Detve, kde budeme spoločne so stredoškolákmi hrnček vyrábať.

            Text a foto: Jana Kučerová

        • Netradičné odovzdávanie vysvedčení
          • Netradičné odovzdávanie vysvedčení

          • Deň 31. január bol pre našich žiakov 1. stupňa nielen dňom odovzdávania vysvedčenia, ale aj dňom, keď žiaci vymenili školské oblečenie za karnevalové masky. A tak do školy prišli rozprávkové postavičky, šašovia, rôzne zvieratká, Hermiona a Harry Poter, Labková patrola, vodník a veľa ďalších zaujímavých postavičiek z reálneho alebo rozprávkového sveta. Pani učiteľkám sa páčilo odovzdávať vysvedčenie takýmto postavičkám, za ktoré boli žiaci prezlečení. Po rozdaní vysvedčení a vyhodnotení výchovno-vzdelávacích výsledkov prvého polroku sa deti presunuli do vyzdobenej telocvične. Čakali ich zaujímavé súťaže, do ktorých sa zapojili všetci žiaci. Deti súťažili, tancovali a oddychovali len vtedy, keď sa losovala tombola. Najväčšiu radosť však mali naši škôlkari, ktorí tiež prišli na karneval. Všetky bytosti boli krásne, a keďže sú aj šikovné, zaslúžili si poriadnu diskotéku. Po dvoch hodinách tancovania a šantenia sme sa rozlúčili so spoločnými výkrikmi: „Hurá!“ a poďakovaním, že sa na ďalšom skvelom karnevale takto o rok stretneme znova.

            Text a foto: kolektív I.stupňa

        • Učiteľ Slovenska 2022 u Vagačov
          • Učiteľ Slovenska 2022 u Vagačov

          • Je nám veľkou cťou, že medzi nominovanými členmi na titul UČITEĽ SLOVENSKA 2022 má svoje
            čestné miesto, naša pani učiteľka hudobnej výchovy a dirigentka speváckeho zboru SUPERAR, Oľga
            Bystrianska.
            Jej cieľom je prostredníctvom hudobného vzdelávania budovať kompetencie, ktorých význam je vo
            verejnom vzdelávacom systéme nedocenený a ktoré sú pre budúci úspech dieťaťa, uplatnenie sa na trhu
            práce, jeho sociálnu mobilitu, kľúčové. 

            „Hudobné vzdelávanie realizujeme v rámci rozvrhu v rozsahu dve hodiny týždenne a  aj v rámci
            neformálneho vzdelávania v popoludňajších hodinách. Naše hodiny hudobnej výchovy sú dynamické,
            interaktívne, deti na mojich hodinách nesedia v lavici, ale sa aktívne pohybujú, pracujú s vlastným
            hlasom a s hudobnými nástrojmi. Výhoda hudobnej výchovy je v tom, že vyučovacie hodiny sa dajú
            doslova modulovať – dá sa meniť ich dynamika, tempo, keď vidím že pozornosť detí klesá okamžite
            zmením tempo hodiny, zmením skladbu či hudobný nástroj,“ vysvetľuje. 
            Oľga pristupuje k vzdelávaniu detí inak, ako je v súčasnosti bežné. Nejde jej o individuálne úspechy
            jednotlivcov. „Zameriavam sa na spoločný, kolektívny výkon celej triedy. Tímová práca nám pomáha
            rozvíjať sociálne kompetencie medzi deťmi, každé dieťa má rolu, ktorá je preň výzvou, ale ktorú dokáže
            zvládnuť. Nevyhľadávam talenty, ale zapájam všetky deti v triede, aj tie so špeciálnymi potrebami.
            Metódy, s ktorými pracujem sú veľmi účinné, stimulujú sústredenie detí na prácu s učiteľom, čo má
            obrovský prínos najmä pre deti z nedostatočnou predškolskou prípravou,“ dodáva.
            Oľga pôsobí aj v OZ Superar Slovakia, ktoré sa snaží o presadenie modernejšieho, inkluzívnejšieho systému
            vzdelávania na základných školách prostredníctvom hudobnej výchovy. „Našim cieľom je zmeniť pohľad
            na potenciál, ktorý je v hudobnom a umeleckom vzdelávaní, zmeniť spôsob prípravy pedagógov, systému
            ich celoživotného vzdelávania a metodickej podpory. Našu prácu systematicky zaznamenávame
            a vyhodnocujeme, rozvíjame vlastný systém monitoringu a evaluácie našej práce. Do vzdelávacieho
            systému prinášame inovácie – príkladom je classroom manažment – systém postupov a stratégií, ako
            pracovať s deťmi, ktoré sú náročné na zvládnutie. Máme vypracovaný systém ochrany detí pred násilím
            (nielen fyzickým ale aj verbálnym),“ vysvetľuje.
            Oľga nomináciu chápe najmä ako reprezentáciu programu a tímu, v ktorom pôsobí. Dúfa, že tak dostane do
            povedomia potenciál predmetu, ktorý takmer vymizol, a zostáva na chvoste záujmu.

            Veríme, že sa Oľgina práca, ktorú v škole i mimo nej odvádza stane inšpiráciou pre mnohých učiteľov. My
            jej už aj touto cestou gratulujeme a ĎAKUJEME za profesionálny prístup a rozvoj školy.

            Text a foto: ZŠ s MŠ A. Vagača, https://ucitelslovenska.sk/finalisti-vitazi/finalisti/

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Alexandra Vagača
        • zsstudt@gmail.com, jedalen.zsstudt@gmail.com
        • hlavný kontakt školy: 0950 865 927 riaditeľ školy: 0903 997 957 vedúca technicko-ekonomického úseku: 0950 865 927 vedúca školskej jedálne: 0950 865 932
        • Štúrova 12, 962 12 Detva Slovakia
        • 42302498
        • 2023609808
      • Prihlásenie