• Naj vianočná trieda
          • Naj vianočná trieda

          • Milí Vagačovci,

            k vianočnému obdobiu neodmysliteľne patrí aj vianočná výzdoba. Aj preto sa školský parlament rozhodol usporiadať súťaž o Naj vianočnú triedu.

            Odborná komisia v zložení: pani riaditeľka, pani vedúca z kuchyne, Barča z 8.A a Dominika z 9.A, sa v pondelok 19.12. vybrali na predvianočnú prehliadku tried. Ich úlohou bolo nadýchnuť sa vianočnej atmosféry a zhodnotiť tímového ducha triedneho kolektívu pri tvorení výzdoby. K Vianociam patrí aj poriadok a čistota, a tak aj toto kritérium zavážilo pri finálnom hodnotení tried.

            Komisia sa zhodla, že hodnotenie im dalo riadne zabrať. V triedach ich čakali nádherné vianočné výtvory, ktoré v sebe niesli obrovský kus vašej práce. Vybrať zo všetkých tried tú naj bolo veľmi náročné.

            Nakoniec však dospeli k záveru, že :

            naj trieda 1. stupňa sa stáva 4.A trieda,

            naj trieda 2. stupňa sa stáva trieda 6.A.

            Tento rok sa komisia rozhodla udeliť aj špeciálnu cenu, ktorá bude udelená za tímového ducha Vianoc a odnesie si ju 7.A trieda.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na tom, aby sa aj naša škola odela do vianočného šatu. Fotky tried nájdete už čoskoro v galérii stránky školy ale kto má chuť, môže sa na predvianočnú prehliadku vybrať sám a nadýchnuť sa vianočnej atmosféry v triedach.

            Vianoce už klopú na dvere,  nezabúdajte však, že nie sú iba o darčekoch či koláčoch. Užite si  ich v pokoji a radosti v kruhu vašich najbližších.

            Prajeme vám všetkým krásne a veselé Vianoce.

        • Vianoce v 1.A
          • Vianoce v 1.A

          • Posledný školský deň v kalendárnom roku si žiaci v 1.A vytvorili príjemnú vianočnú atmosféru. Pri vyzdobenom stromčeku si otvorili listy od Ježiška,  pochutnali si na vianočnej oblátke s medom. Pozreli si divadielko, ktoré si pre nich pripravili žiaci ZUŠ a nakoniec si užili vianočný jarmok. S prianím pokojných a veselých sviatkov sa rozlúčili. 

            Text a foto: Mariana Sujová

        • Vianoce v 4.A
          • Vianoce v 4.A

          • S blížiacimi sa Vianocami, sviatkami pokoja a radosti, keď máme všetci k sebe bližšie, je príjemné deliť sa o svoje pocity s našimi blízkymi, ku ktorým určite patria mamka, ocko, sestra a brat, či starí rodičia. Po covidovej prestávke, kedy mnohopočetnejšie stretnutia neboli možné, sme sa so štvrtákmi rozhodli obnoviť dobré zvyky v našej škole a pustili sme sa do príprav na vianočnú besiedku. Počas decembra sme si vyzdobili triedu a podarilo sa nám získať 1.miesto na 1.stupni za najkrajšiu triedu. V stredu 21.12. sme si rozdali navzájom vianočné darčeky a školské Vianoce v 4.A sme zakončili spolu s rodičmi vianočnou besiedkou.

            Text a foto: Zuzana Bukovcová

        • Koledníci zo ZŠ s MŠ Alexandra Vagača rozozneli ulice
          • Koledníci zo ZŠ s MŠ Alexandra Vagača rozozneli ulice

          • Po tom ako chlapci pôsobiaci vo folklórnom súbore spevom vianočných piesní potešili svojich spolužiakov, učiteľov i nepedagogických zamestnancov sa koleda spoza múrov školy vybrala na cestu mestom s jasným cieľom  - potešiť a odprevadiť na Vianoce  spolužiakov z Domova sociálnych služieb v Detve. Cestou, ktorú dnes nepokryla snehová nádielka, tak ako to bolo kedysi, keď sa vinšovníci brodili hlbokým snehom, zaspievali nakupujúcim i pani predavačkám v obchodnom dome a taktiež  paniam v banke.

            Za koledovanie boli od okoloidúcich patrične odmenení a v DSS pekne pohostení. Za čo aj touto cestou ďakujeme!

            Šťastie, zdravie, pokoj svätý vinšujeme Vám!

            Text a foto: Kolektív 2. stupňa ZŠ s MŠ Alexandra Vagača

        • Detský čin Podpoľania 2022
          • Detský čin Podpoľania 2022

          • V rámci iniciatívy Spojenej školy v Detve Detský čin Podpoľania 2022, nad ktoru prevzal záštitu Mgr.Art. Roman Malatinec sa Samko Kemláge stal víťazom kategórie Pomoc ľuďom v okolí. Zároveň sa stal aj Absolútnym víťazom. Ocenenie prevzal z rúk primátora mesta Branislava Barana,  Mgr.Art. Romana Malatinca, poslanca za BBSK a Ing. Jána Melicha, riaditeľa SŠ v Detve na Mestskom úrade v Detve dňa 20.12.2022.

            Prečítajte si jeho príbeh:

            Samko je šibal ako každý jeden chlapec v našej Vagačovej rodine, je s ním zábava, ale keď už ide do tuhého všetkých nás dokáže upokojiť. Na hodinách slovenčiny sa často zapozerá na oblohu a nad niečím rozmýšľa. Dlho nám hútalo hlavou, čo vkuse vyzerá, až kým sme neprišli na to, že Samkove sestričky – dvojičky sa narodili predčasne a jedna z nich odišla do nebíčka. Samko, ako svedomitý starší brat,  prebral starostlivosť o Elišku do svojich rúk a pri pomoci rodičom ani na sekundu nezaváhal. Je ako majákom v mori, keď už rodičia nevládzu, prichádza jeho veľké srdce. Zatiaľ čo iné deti šantia na kopci, on sa so sestričkou sánkuje pri paneláku, kým ostatné deti túžia po drahých veciach pre neho je jediným snom pomôcť Eliške. Najväčším gestom bolo, keď sa pred pár rokmi naučil hrať na heligónku. Počas sviatkov alebo osláv hráva ľuďom pre radosť a vždy, keď dostane nejaké euro, venuje ho na rehabilitácie pre svoju sestričku.

            A viete čo je pre nás na tom najsilnejšie? Že on sám to v maminkinom brušku dlho nevydržal a bojoval o život, no dnes je z neho výnimočne - výnimočný chlapec. Hudobník a folklorista s veľkým srdcom.

            Sme na Teba hrdí, Samko! 

            Kolektív pedagogických pracovníkov ZŠ s MŠ Alexandra Vagača

        • DEŇ NARUBY
          • DEŇ NARUBY

          • Milí Vagačovci, čaká nás posledný DEŇ NARUBY v tomto roku. Bude to 21. 12. 2022 v stredu
            a téma je Rozprávka. Príďte teda oblečení rozprávkovo. Už teraz si to predstavujem, ako nám
            po škole budú poletovať víly, zaklínať čarodejnice, princovia budú kľačať a žiadať o ruku
            krásnej princeznej....

            Text a plagát: Katka Kmeťová

        • SUPERAR – VIANOČNÉ VYSTÚPENIE
          • SUPERAR – VIANOČNÉ VYSTÚPENIE

          • Vianočná Detva opäť po troch rokoch privítala 14. decembra pred DK A. Sládkoviča našich speváčikov Vagačovcov. Vianočnými skladbami potešili návštevníkov vianočných trhov a prispeli k nádhernej adventnej atmosfére.

            Text a foto: Anna Šufliarska

        • Od Lucie do Vianoc každá noc má svoju moc...
          • Od Lucie do Vianoc každá noc má svoju moc...

          • U Vagačov sa dnes stretla skvelá partia bývalých a súčasných žiakov – folkloristov, ktorí prišli žiakom prvého a druhého stupňa priblížiť ako v minulosti vyzerali dni Lucie a Vianoc. Predvianočné tematické vyučovanie bolo 13. 12. 2022 zamerané na vianočné zvyky a tradície našich predkov, ktoré už možno vymizli, no mnohé z nich sa v rodinách zachovávajú z pokolenia na pokolenie dodnes.

            Lucie vymietli kúty husími brkami. Cieľom tejto tradície je odohnať z domov zlých duchov, temné sily, aj všetky choroby i trápenia. Kúty vymetali bosorky -  Lucky, dievčatá oblečené do bielych plachiet so zamúčenou tvárou.

            Potom už rodina v čistých šatách, ktorá celý deň postila – zdržiavala jedla, zasadla k štedrovečernému stolu omotanému reťazou, ktorá zabezpečovala súdržnosť rodiny. Gazdiná hodila do každého kúta izby oriešok, aby všetkým členom domácnosti zabezpečili zdravie. Nasledovala kresťanská modlitba, prekrojenie jabĺčka, ktoré ak malo hviezdičkový tvar, pre rodinu to znamenalo zdravie a pokoj na celý nasledujúci rok. Na tradičnom stole nechýbala svieca, ktorej plameň na koho sa naklonil prorokoval tomu človeku smrť, betlehemček, jabĺčka, orechy, mak, strukoviny, soľ, opekance, oblátky, starodávny zemiakový šalát či rybka. Všetko ale bolo skromné, dokonca aj vianočný stromček, ktorý ozdobili deti vlastnoručne vyrobenými ozdôbkami zo slamy.

            Narodenie Ježiša Krista ohlásili betlehemci hlasným Pochválen buď Ježiš Kristus, ktorí koledovaním a spevom privítali malého Ježiška. Nechýbali ani ,,Kubovia“ a ich vianočná ofera.

            Sme veľmi hrdí, že nositeľmi tradícií sú aj naši žiaci a ďakujeme im za čas, ktorý príprave dnešného dňa venovali!

            Text a foto: Patrícia Spodniaková, Katarína Kmeťová

        • Vagačovci spoznávali Budapešť
          • Vagačovci spoznávali Budapešť

          • Je 7. 12. 2022 krátko po šiestej a my sme sa vybrali pozrieť hlavné mesto našich južných susedov, Budapešť.  Bolože to radosti, keď sa nás rovných sto nasúkalo do dvoch parádnych autobusov. Každý sa tešil, Samko s Maťkom na metro, pán H. na rybičky, Tomáš na žraloky v tuneli a najviac David ako si v autobuse zaspieva. Každý mal to svoje.  A naozaj sme videli nevídané. Najstaršie metro v Európe ešte toľko radosti nezažilo.  Aj inokedy nehybná  čestná stráž  pri Prezidentskom paláci zažívala krušné chvíle, keď sa ju pár odvážlivcov z našich radov pokúšalo rozveseliť. Nad tým aj levy na Széchenyiho reťazovom moste krútili neveriacky hlavami. Deti si poradili v každej situácii. Na vianočných trhoch v centre mesta sa najedli aj napili, zaobliekli, naučili pár maďarských slov, niektorí sa dokonca previezli na obrovskom ruskom kole na námestí Erzsébet tere.

            Keď sa nad námestím Hösök tere vzniesol červenobiely pruhovaný balón a  takmer prekryl Mesiac, povedali sme si, že sme už videli všetko.

            Domov nešiel nikto s prázdnymi rukami. V autobuse sa to len tak hmýrilo kohútími a zebrími gumenými hlavami, plyšovými žralokmi, lízatkami za rovných 8 euro, novým legom, čiapkami...

            Ruch veľkomesta sa na deťoch  nepodpísal, únava neprichádzala, naplánovali sme ďalší výlet...

            Text a foto: Katarína Kmeťová

        • Mikuláš v škôlke
          • Mikuláš v škôlke

          • Aj naši najmenší žiačikovia-škôlkari sa poctivo pripravovali na príchod Mikuláša.

            Pilne trénovali básničku a pesničky, ktoré 6. decembra Mikulášovi predniesli a zaspievali.

            Okrem básni a spevu sme mukulášsku tému využili aj pri učení sa o zmysloch.

            Pomocou zraku sme opisovali Mikuláša. Pomocou anjelských uší sme rozlišovali rôzne zvuky. Vďaka čuchu sme potriedili pomiešané balíčky a dali ich deťom, ktorým patrili. Čertovským jazykom sme rozlišovali chute. A vďaka hmatu sme zistili, že Mikuláš môže mať rôznu bradu.

            Veľká vďaka patrí pani učiteľke Deniske, ktorá s deťmi nacvičila krásne piesne.

            Text a foto: Zuzka Konôpková

        • Mikulášska návšteva u Vagačov
          • Mikulášska návšteva u Vagačov

          • Každý rok sa 6. decembra vydá na cestu okolo sveta Mikuláš. Nahliada do každého okienka a hľadá deti, ale aj dospelých, ktorých môže obdarovať sladkosťou. Ani tento rok nezabudol prísť na našu školu a spolu s anjelmi a čertami sa usadili v našej klubovni, kde sme ich privítali. Pozdraviť ich prišli aj naši škôlkári. Zaspievali sme im, zarecitovali, dokonca aj zatancovali. Za to nás Mikuláš obdaroval sladkým darčekom. Potom nám oznámil, že musí pokračovať vo svojej ceste, poprial nám krásne Vianoce a sľúbil, že sa zastaví aj budúci rok. Už teraz sa Mikuláš na Teba tešíme.

            Text a foto: Michaela Trnková

        • Biologický projekt Gery a Mery
          • Biologický projekt Gery a Mery

          • Na bloku biológie zavítali do 6.A triedy noví spolužiaci – slimáky Gery a Mery. V rámci tematického celku mäkkýše zvolila pani učiteľka tieto ulitníky ako názornú pomôcku pri zážitkovom učení.

            Gery je veľký papkáč a pomocník v akváriu, pretože požiera povlakové riasy a z Mery sa stala záškoláčka, ktorá často uteká z akvária.

            Okrem skvelej pomôcky učia slimáky žiakov 6.A aj zodpovednosti a starostlivosti o slabších.
            Veríme, že sa im u nás bude páčiť a možno sa naša slimačia farmička rozrastie o nových členov.

            Text a foto: Jana Kučerová, Patrícia Spodniaková

        • Naprieč históriou Slovenska
          • Naprieč históriou Slovenska

          • Na bloku vlastivedy sme sa so štvrtákmi odvážne vybrali na výpravu naprieč históriou slovenského národa. Aby sme si vo svojej pamäti urobili lepší poriadok a získané vedomosti sa nám vryli do pamäti, tvorili sme pojmové mapy. Kľúčové pojmy tvorili hlavné osobnosti v dejinách slovenského národa od 9. do 20.storočia. V triede nám mapy vytvorili pútavý, farebný a najmä učebný materiál. Nie je prestávka, kedy by sa pri nich nezastavilo aspoň jedno dieťa. Keďže vyučovacie bloky nám poskytujú väčší časový komfort na prácu, tvorivé písanie na slohu sme prepojili s učivom vlastivedy a podarilo sa nám vytvoriť krásne projekty. Aj tie sa nám prihovárajú v triede. Štvrtáci všetky projekty zvládli na 100%. 

            Text a foto: Zuzana Bukovcová

        • Zvieratkovo s pani Lesankou Blažencovou
          • Zvieratkovo s pani Lesankou Blažencovou

          • K prváčikom opäť zavítala na návštevu lektorka p. Ing. Lesanka Blažencová z OZ Živica. Tentokrát si pre našich najmladších žiakov pripravila krásne aktivity o tom ako prezimujú živočíchy žijúce u nás. V prvej časti sa v triede rozprávali o tom, ktoré zviera ako prečká zimu. Na skvelej pomôcke si ukázali, ktoré zvieratko kde prezimuje. Deti si vybrali živočícha a umiestnili ho na miesto, kde asi prezimuje. V druhej časti sa presunuli do nášho Vagačovho sadu a hľadali miesta, kde by sa mohli živočíchy v zime ukryť alebo sa nakŕmiť. A pozreli si aj to, aké krásne obrazy alebo šaty vytvorila jeseň. Blok strávený s Lesankou im ubehol veľmi rýchlo a dozvedeli sa veľmi veľa o prezimovávaní zvieratiek.

            Text a foto: Mariana Sujová

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Alexandra Vagača
        • zsstudt@gmail.com, jedalen.zsstudt@gmail.com
        • hlavný kontakt školy: 0950 865 927 riaditeľ školy: 0903 997 957 vedúca technicko-ekonomického úseku: 0950 865 927 vedúca školskej jedálne: 0950 865 932
        • Štúrova 12, 962 12 Detva Slovakia
        • 42302498
        • 2023609808
      • Prihlásenie