• Korčuliarsky výcvik
          • Korčuliarsky výcvik

          • Aj v tomto školskom roku v týždni od 12. do 16. 02. 2024 naši predškoláci a žiaci 1. až 5. ročníka absolvovali korčuliarsky výcvik na Zimnom štadióne v Detve.

            Žiaci boli rozdelení do skupín podľa úrovne korčuľovania. Pod vedením skúsených športovcov sa učili rôzne korčuliarske techniky – korčuľovať okolo prekážok, jazdiť v predklone, zdvíhať za jazdy predmety, naberať rýchlosť a brzdiť, prekonávať prekážky. Venovali sa im Miroslav Vilhan, Marek Výbošťok, Viktória Kučerová, Marko Piliar, Adela Liptáková, Dominika Strečková a Kristína Melichová, ktorí sú z Krasoklubu Detva alebo hrajú za HC 07 Detva a všetci navštevujú Gymnázium v Detve. Patrí im veľké poďakovanie za ich profesionálny prístup, ochotu a spoluprácu. Poďakovanie patrí aj naším rodičom, ktorí nám pomáhali každý deň. Niektorí žiaci stáli na korčuliach prvýkrát a počas kurzu sa naučili korčuľovať. Viacerí korčuľovať už vedeli, ale mali možnosť zdokonaliť svoje schopnosti na ľade.

            V posledný deň výcviku si žiaci odniesli nielen diplom a sladkú odmenu, ale aj dobrý pocit z toho, čo všetko dokázali a krásne chvíle strávené so svojimi spolužiakmi.

            Foto a text: Štefánia Chlebničanová

        • Hravá výučba finančnej gramotnosti v 2.B
          • Hravá výučba finančnej gramotnosti v 2.B

          • V živote je veľmi dôležité správne narábať s financiami, preto tejto téme bol zameraný aj náš blok matematiky, kde sa deti učili ako funguje finančný svet.

            Úvodom sa deti dozvedeli ako sa začalo prvé obchodovanie a ako sme sa postupne dostali od výmenného obchodu k peniazom. Bola im spomenutá aj história rôznych mien až po súčasné platidlo – euro. Predstavili sme si jednotlivé mince a bankovky, ich odlišnosti a ich ochranné prvky. Zhrnuté poznatky sme preniesli do praktickej časti bloku, kde deti hravou formou plnili rôzne úlohy v dvojiciach a v skupinách. Napríklad mali spočítať, koľko peňazí majú v peňaženke, aké mince alebo bankovky môžu použiť na danú sumu peňazí alebo vypočítať aký im má vrátiť výdavok z nákupu pani predavačka. Najviac sa im páčila úloha, kde mali nakúpiť v našom malom školskom obchode hračky za 30 eur. Jeden zo skupiny bol pokladník a ďalší zo skupiny nakupovali. Niektorí si minuli celú hotovosť, iní si ušetrili nejaké peniaze na ďalší nákup.

            Deti takéto aktivity veľmi bavili a tešia sa, že sa budú aj na ďalších blokoch učiť ako zaobchádzať s peniazmi v rôznych životných situáciách.

             

            Foto a text: Štefánia Chlebničanová

        • Školské majstrovstvá okresu Detva v stolnom tenise
          • Školské majstrovstvá okresu Detva v stolnom tenise

          • V utorok 7.2.2024 sa uskutočnili Školské majstrovstvá okresu Detva v stolnom tenise žiakov a žiačok ZŠ. Naši chlapci v zostave František Žinčík, Samuel Kemláge, Samuel Milan Záchenský a Samuel Valev obsadili 2. miesto.

            Gratulujeme!!!

        • Olympijský odznak všestrannosti
          • Olympijský odznak všestrannosti

          • V rámci aktivácie žiakov o telesnú výchovu a šport sa žiaci 6. - 9. ročníka opäť zapojili do olympijského testovania. Testovanie je zamerané na všestranný rozvoj, a deti  ktoré sa pravidelne venujú pohybovým aktivitám vidia ako sa zlepšujú ich pohybové schopnosti. Každé dieťa dostane diplom s percentilom, kde rodičia uvidia reálny obraz pohybových schopností ich svojich  detí.

            Teší nás, že každý rok pribúda viac detí, ktorých percentil sa pohybuje nad 90. Najúspešnejší  žiaci z našej školy ocenení odznakom zdatnosti sú:

            9.A         Lucia Polakovičová          - zlatý odznak

            9.A         Samuel Sýkora                - zlatý odznak   

            9.A         Nôta Andrej                      - bronzový odznak

            8.A         Marcus Kučera                 - zlatý odznak

            8.A         Škrváňová Lívia                - strieborný odznak

            8.A         Natália Sekerešová          - strieborný odznak

            8.A         Peter Horváth                   - strieborný odznak

            8.A         Zara Mária Vrťová            - bronzový odznak

            8.A         Andreas Varga                  - bronzový odznak

            8.A         František Žinčík                - bronzový odznak

            7.A         Andrej Greňa                    - bronzový odznak

            7.A         Samuel Valev                    - strieborný odznak

            6.A         Marián Kučera                  - bronzový odznak

             Text a foto : Mgr. Dana Ľalíková

        • Vagačovci vo Vagačovom dome
          • Vagačovci vo Vagačovom dome

          • Prvý polrok Science blokov u šiestakov s témami Biosférická rezervácia Poľana a Lesné hospodárstvo sme ukončili návštevou výstavy „Živý les“ vo Vagačovom dome. Veľké poďakovanie patrí pánovi Martinovi Kalamárovi, ktorý celú výstavu spestril svojim odborným výkladom. 

            Text a foto: Lucia Kmeťová, Zuzana Ščepková

        • Karneval u Vagačov
          • Karneval u Vagačov

          • Fašiangy sú už tradične  symbol veselosti, zábavy,  hodovania,  a karnevalov. Karneval nechýbal ani na našej základnej škole. Konal sa 31. januára 2024.

            V tento deň prebiehalo aj odovzdávaní výpisov vysvedčení  v maskách.

            Naším malým prváčikom bola zagratulovať aj pani riaditeľka, nakoľko všetci úspešne zvládli prvý polrok  na našej škole.

            Naši žiaci si dali na výbere masiek naozaj záležať. Do školy zavítali rôzne rozprávkové bytosti. Začal sa pravý karnevalový ošiaľ spojený s obliekaním, maľovaním a upravovaním karnevalových masiek od výmyslu sveta. Celý vestibul sa premenil na čarovnú rozprávku, v ktorej rozprávkové a mytologické bytosti, v  podobe upírov, ale aj nežných princezien, motýľov, indiánov, športovcov, bojovníkov prevzali svoju "moc". Neuveríte, ale prišlo aj hrozno, Harry Potter, ba aj úžasná doktorka. Radosť  bolo pozerať  sa. Karnevalovým maskám nechýbala kreativita ani originalita, pestrosť  farieb a využitie rôznych materiálov pri ich zhotovovaní. Za našimi  žiakmi nezaostávala  ani pani učiteľka Jarka, ktorá prišla privítať všetky masky ako „ Cukríková víla“ a v tejto maske viedla celý karneval. Na úvod sa konala  promenáda  masiek, predstavili sa aj naši najmenší škôlkári  z oddelení Mravčekov a Myšiek.

            A  potom už mohla začať zábava spolu s našou DJ Erikou. 

            Nechýbali zábavné  súťaže a samozrejme aj tombola.

            Aj vďaka rodičom, ktorí sa postarali o nádherné masky svojich ratolestí sme všetci prežili jedno čarovné dopoludnie plné radosti.

            O rok sa tešíme opäť!

            Kolektív ZŠ s MŠ Alexandra Vagača

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Alexandra Vagača
        • zsstudt@gmail.com, jedalen.zsstudt@gmail.com
        • hlavný kontakt školy: 0950 865 927 riaditeľ školy: 0903 997 957 vedúca technicko-ekonomického úseku: 0950 865 927 vedúca školskej jedálne: 0950 865 932
        • Štúrova 12, 962 12 Detva Slovakia
        • 42302498
        • 2023609808
      • Prihlásenie