• Biela pastelka - výsledok zbierky
          • Biela pastelka - výsledok zbierky

          • Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska ďakuje Základnej škole s materskou školou Alexandra Vagača za pomoc a podporu pri realizácii verejnej zbierky Biela pastelka 2023, ktorá bola vo výške 93,01 Eur.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sú empatickí a prispeli :)

        • Abeceda v sade
          • Abeceda v sade

          • Detektívi sa na hodinách slovenského jazyka učili abecedu a svoje nadobudnuté vedomosti sa vybrali precvičiť si do sadu, veď krásne jesenné počasie ich lákalo von. Najprv usporiadali kartičky abecedy od A po Ž, potom si vytvorili vlastné kartičky z prírodnín, ktoré našli. Ďalej písali slová, ktoré ich napadli pri pohľade na okolie školy, tie potom usporiadali podľa abecedy. V triede si kartičky, ktoré  vytvorili pripli na nástenku ako pomôcku pri vyučovaní.

            Text a foto: Mariana Sujová

        • Na etike u Vagačov
          • Na etike u Vagačov

          • U Vagačov piataci spojili príjemné s užitočným a na hodine etickej výchovy si vyskúšali novú techniku recyklácie nepotrebných CDčiek. Tie sa najprv uvarili, rozdelili, odpad vyseparovali do plastov. Zapojili tvorivosť a v skupinách, ktoré si vopred vylosovali, za pomoci spolupráce a komunikácie, vytvorili spoločnú dekoráciu na stenu v triede.#recyklácia #spolupráca#komunikácia #tvorivosť #spolunámtoide.

            Text a foto: Jaroslava Sekerešová

        • Vodstvo na mape Slovenska očami štvrtákov
          • Vodstvo na mape Slovenska očami štvrtákov

          • Žiaci 4.A triedy sa na blokovom vyučovaní vlastivedy učili o vode na povrchu Slovenska. Túto tému využili aj na pracovnom vyučovaní a svoje poznatky pretvorili do svojich projektov. Na projektoch pracovali vo dvojiciach a takto predstavili vodu svojim spolužiakom.

            Text a foto: Mgr. Eva Šušuková

        • Dni mesta Detva 2023
          • Dni mesta Detva 2023

          •  sobotu sa aj Vagačovci odprezentovali vystúpením Superaristov, propagačným stánkom a prácami na výstave Farebná záhrada.

            Všetkým účinkujúcim, žiakom, rodičom a kolegom patrí veľká vďaka. :)

        • Ako prezimuje ježko
          • Ako prezimuje ježko

          • Ovečky a detektívi opäť pokračujú v spolupráci s Ing. Lesankou Blažencovou z OZ Živica aj v tomto školskom roku. Tentokrát si pre nás pripravila blok o tom ako prezimujú jednotlivé živočíchy na Slovensku. Na úvod si mali žiaci spomenúť, ktoré zvieratko im utkvelo v pamäti cez letné prázdniny. Deti v skupinách triedili živočíchy podľa toho či zimujú u nás alebo odlietajú do iných krajín. Zamerali sa na ježa obyčajného. Dozvedeli sa čím sa živí a kde prezimuje. Pozreli si krátke video o upozornení na jesenné práce, pri ktorých ľudia podpaľujú suché lístie, kde sa môže ukrývať ježko, a tým mu môžu ublížiť. V sade si pozreli, kde by si jež mohol nájsť domov na zimu. Ovečky a detektívi si z tohto bloku odniesli veľa poznatkov a nielen o ježkovi.

            Text a foto: Mariana Sujová, Štefánia Chlebničanová

        • Európska noc výskumníkov 2023
          • Európska noc výskumníkov 2023

          • V rámci podujatia Európska noc výskumníkov 2023 sme v našej škole v dňoch 28. a 29. 9.2023 privítali vysokoškolských pedagógov a vedcov z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a Gymnázia v Modre a v Detve. Vo štvrtok si pre deti, rodičov a učiteľov pripravili pozorovanie nočnej oblohy s premietaním na stenu budovy školy. Videli sme Saturn, Jupiter, Mesiac a samozrejme aj iné hviezdy. Pre deti bol zážitok chytať Mesiac na stene školy. V piatok pre nás aj žiakov kolegovia pripravili 5 stanovíšť - Krása a využitie minerálov a hornín, Hady nie sú slizké a žaby sa nepremieňajú na princov, Čo skrývajú odtlačky, Kto žije na dne potoka a Vzduch okolo nás.

            Celé podujatie bolo veľmi motivujúce pre všetkých žiakov a učiteľov a hlavne propagovalo vedu na Slovensku priamo u nás J.

            Všetkým vedcom vyjadrujeme úprimné poďakovanie.

        • Ako je to na novom predmete Človek a svet práce?
          • Ako je to na novom predmete Človek a svet práce?

          • Strom symbolizuje život, je súčasťou prírody. Jeho premeny počas ročných období vnímame všetkými zmyslami aj v našej škole.

            Prváci zo Základnej školy s materskou školou Alexandra Vagača sa od septembra 2023 učia po novom, teda podľa nového Štátneho vzdelávacieho programu. V čom teda spočíva zmena? Podstatou je, že deti budú aktívne získavať spôsobilosti a správne postoje pre riešenie situácií každodenného života. Takéto aktívne učenie  prebieha u nás v škole už 3 roky počas fázy predpilotného overovania reformy.

            V rámci predmetu Človek a svet práce sme sa s prvákmi rozhodli preskúmať vlastnosti vybraných dostupných prírodných materiálov v školskom sade a získané poznanie využiť počas maľby kombinovanou technikou. Našim cieľom bolo zachytiť jesennú prírodu. Po krátkej prechádzke jesenným sadom, ktorá bola inšpiráciou pre tvorbu, sa prváci rozhodli pre znázornenie jesenného stromu, rôznych plodov, ako aj iných jesenných krás. Namiesto štetca sme preto použili konárik, gaštan, smrekovú vetvičku, listy, rebríček a iné netradičné pomôcky. Kým nám práce vyschli, nazbierali sme si pestrofarebné listy. Triedu sme si vyzdobili jesennými venčekmi z listov a dozdobili tak jesennú atmosféru v 1.A.  Tvorenie na čerstvom vzduchu sa nám všetkým veľmi páčilo a určite teplé, jesenné počasie využijeme aj na iných predmetoch.

            Text a foto: Zuzana Bukovcová

        • Európsky deň jazykov v 2.B
          • Európsky deň jazykov v 2.B

          • Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov si ovečky na druhom bloku pripomenuli význam výučby a učenia sa cudzích jazykov. Nie nadarmo sa hovorí: „Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom.“ Táto stará pravda sa v dnešnej dobre potvrdzuje stále viac a viac.

            Ovečky sa najskôr dozvedeli zaujímavosti o cudzích jazykoch, ktoré si potom zopakovali pri otázkach v kvíze. Vylúštili tajničku, do ktorej dopĺňali slová po anglicky. Rozprávali sme sa o štátoch Európy, ukazovali sme ich na mape a potom sa pokúšali k nim priraďovať ich národné vlajky. Žiaci pracovali v skupinách. Nakoniec sme sa naučili slovo „ĎAKUJEM“ povedať v desiatich jazykoch. Ovečky si vyrobili vlajky štátov, ktoré sa im najviac páčili a spoločne sme si zhotovili plagát, ktorý nám bude pripomínať tento pekný deň.

            Cudzie jazyky nám otvárajú bránu do sveta, preto je dôležité si pripomenúť ich význam.

             

            Text a foto: Mgr. Štefánia Chlebničanová

        • Poďakovanie rodičom
          • Poďakovanie rodičom

          • Vážení rodičia, 

            chceli by sme sa vám za Rodičovskú radu pri ZŠ a MŠ A. Vagača srdečne poďakovať za skvelú účasť a pomoc počas jesennej brigády rodičov na školskom dvore. 

            Podarilo sa nám dobrúsiť všetky preliezky a hojdačky, niektoré natrieť a upraviť. Zároveň sme vypleli, dosadili a zazimovali kvetinové záhradky a skalky.

            Na záver sme si spoločne s deťmi vychutnali výbornú pizzu a krásny západ Slnka nad školským sadom :-)

            Ďakujeme.

            Text a foto: Miroslava Fövényes

        • Vagačovci zajtra opäť v RTVS
          • Vagačovci zajtra opäť v RTVS

          • Vážení rodičia, milí žiaci, 

            dávame do pozornosti zajtrajšie vysielanie o zavádzaní kurikulárnej reformy na našej škole v televíznej relácii Regina vysielanej z banskobystrického štúdia RTVS od 16:30.

            Kolektív ZŠ s MŠ Alexandra Vagača

             

        • Organizačné pokyny k začiatku školského roka
          • Organizačné pokyny k začiatku školského roka

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            otvorenie nového školského roka 2023/2024 bude v pondelok 4.9.2023 o 8:00 v jednotlivých triedach. Príchod žiakov do školy je od 7:30. Prváci spolu s rodičmi a piataci sa zhromaždia vo vestibule školy. Do budovy školy majú v prvý deň prístup rodičia prvákov a nových žiakov.

            Školský klub detí v pondelok bude zatvorený.

            Školská jedáleň pre žiakov základnej školy nevarí. Stravovanie žiakov začína v utorok 5.9.2023 obedom, desiata bude od stredy 6.9.2023.

            Materská škola

            bude otvorená 4.9.2023 od 6:00, prosíme rodičov, aby deťom doniesli papučky, pyžamo a náhradné oblečenie.

            Tešíme sa na stretnutie v škole

            Kolektív ZŠ s MŠ Alexandra Vagača

        • Letná škola - vyhodnotenie
          • Letná škola - vyhodnotenie

          • Tento rok už po tretíkrát ožila naša Základná škola s materskou školou Alexandra Vagača o niečo skôr. V termíne od 21. - 25. 08. 2023 sme otvorili brány letnej školy pre všetkých žiakov našej školy, ktorí mali chuť vymeniť prázdninové leňošenie za aktivity rôzneho druhu. Najväčšia výzva to bola pre budúcich prváčikov, ktorí dostali priestor na vzájomné spoznávanie sa a adaptáciu na nové prostredie. Zároveň sme mysleli na ich rodičov, ktorým sme chceli pomôcť preklenúť obdobie dovolenky. Deti sa zoznámili sa nielen so svojou triedou pani učiteľkou, ale zmysluplnými voľnočasovými a výchovno-vzdelávacími aktivitami spoznali aj iných učiteľov z našej školy. V pondelok sme sa hrali zoznamovacie hry a pozreli si priestory školy. V utorok nás čakali hudobno-pohybové aktivity v rámci programu SUPERAR a Detskej atletiky. V stredu sme sa zamerali na jazykovú gramotnosť v anglickom jazyku. Vo štvrtok a v piatok nás čakali matematické, čitateľské a prírodovedné aktivity.

            Letnú školu navštevovali aj starší žiaci, ktorí mali možnosť vyrovnať si rozdiely vo vedomostiach a zručnostiach, ktoré vznikli počas školského roka.

            Ďakujeme našim žiakom za ich účasť, pani učiteľkám za prípravu pestrého programu a tešíme sa na všetkých žiakov 4. septembra o 8:00 hod. na slávnostnom otvorení nového školského roka 2023/2024.

            Pedagogický kolektív ZŠ s MŠ Alexandra Vagača

        • Letná škola - začíname 21.08.2023
          • Letná škola - začíname 21.08.2023

          • Vážení rodičia, milé deti,

            do pozornosti dávame začiatok Letnej školy dňa 21.8.2023 o 8:00.

            Príchod detí a žiakov: Vstup do budovy školy bude cez hlavný vchod zo Štúrovej ulice od 7:45. Pre nových rodičov a deti bude pri  vchode služba do 8:10. V prípade neskoršieho príchodu budeme na tel. čísle: 0950 865 927

            Stravovanie: Žiaci a deti budú v pondelok prihlásení na obed podľa aktuálnej dochádzky.

            Prosíme rodičov aby deťom zabezpečili desiatu, pitný režim, vhodné oblečenie a prezuvky.

            Kontakt do letnej školy: V čase od 8:00 do 15:00  na tel. č.:  0950 865 927

            Letnej školy sa môžu zúčastniť aj deti a žiaci, ktorí sa v júni neprihlásili ale majú záujem chodiť do školy.

            Tešíme sa na vás 😊

            Kolektív ZŠ s MŠ Alexandra Vagača

        • SUPERAR na Pohode v Trenčíne
          • SUPERAR na Pohode v Trenčíne

          • V sobotu 8.7.2023 si SUPERAR zaspieval na POHODE v Trenčíne. Deti boli skvelé a zaspievali aj pani prezidentke.

            Foto: Superar Slovakia

        • Poďakovanie na konci školského roka
          • Poďakovanie na konci školského roka

          • Vážení kolegovia, milí žiaci,

            konečne je koniec školského roka. Myslíme si to všetci a tešíme sa na zaslúžený oddych. Máme za sebou školský rok plný obrovskej práce, spoločných akcií a zážitkov. Spomeniem len niektoré ako Benefičný koncert - Vagačovci deťom, Svetlonos u Vagačov, Deň bryndze u Vagačov, Detský čin Podpoľania, prehliadka tradičných zvykov s koledami Od Lucie do Vianoc, séria výročných koncertov SUPERAR vo Viedni, v Bratislave a v Detve, lyžiarsky kurz na Táloch, korčuliarsky kurz, koncoročné výlety, mnoho športových, vedomostných súťaží, olympiád a exkurzií a samozrejme na záver dnešná rozlúčka s našimi najstaršími absolventami, kamarátmi.

            Milí naši absolventi, úprimne sa teším, že ste všetci úspešne skončili deviaty ročník a splnil sa váš prvý väčší cieľ, ktorým je prijatie na vybratú strednú školu.

            Do dejín našej vagačovskej rodiny sa zapíšete niečím výnimočným a to schopnosťou triedy prijímať nových spolužiakov, akceptovať sa navzájom a množstvom spoločne stráveného voľného času po vyučovaní na školskom dvore. Nech je toto vašim odkazom pre mladších spolužiakov.

            Cesta do dnešného cieľa nebola práve najjednoduchšia, nebola priama ale popretkávaná prekážkami rôznej obtiažnosti. Niektoré ste zdolávali sami, niektoré so svojimi rodičmi ale mnohé spolu s nami učiteľmi. Najviac vás formovali, povzbudzovali, verili vo vás vaše triedne mamy - učiteľky – Milka Ďuricová a Miška Trnková. Verím, že im za všetko, čo pre vás urobili vždy s láskou venujete spomienku  vďaky. Zaslúžia si aj môj obdiv a poďakovanie.

            Milí deviataci, v mene mojom a mojich kolegov vám ďakujem za vašu prácu v prospech školy a pomoc pri rôznych akciách. Želám vám zdravie, vytrvalosť, pokoru a úspešné vykročenie do novej etapy života.

            Veľké Ďakujem adresujem všetkým kolegom za obrovský kus odvedenej práce počas celého školského roka, vysokú mieru trpezlivosti, profesionality a ľudský prístup k žiakom. Osobitne chcem vyzdvihnúť cenu Zastúpenia európskej komisie na Slovensku, ktoré získala pani učiteľka Oľga Bystrianska v rámci oceňovania Učiteľ Slovenska 2022 za  výnimočný výkon v oblasti podpory a posilňovania európskych hodnôt založených na ľudskej dôstojnosti a ľudských právach, rovnosti, slobode, demokracii a právnom štáte.

            Vďaka patrí aj všetkým nepedagogickým pracovníkom bez, ktorých by naša škola nebola taká aká je.

            Veľké Poďakovanie patrí rodičom, ktorí nás podporovali vzájomnou spoluprácou. Vážime si to.

            Všetkým žiakom k dosiahnutým výsledkom gratulujem a prajem príjemné leto plné oddychu a zážitkov.

            Margita Gajdošová, riaditeľka školy

        • Pirátsky deň v škôlke
          • Pirátsky deň v škôlke

          • Posledný týždeň v škôlke pred veľkými prázdninami sme si urobili Pirátsky deň. Pán školník s pánom učiteľom Markom nám pomohli vyrobiť pirátsku loď. A keď sme sa nalodili prebrázdiť sedem morí, čakali na nás rôzne prekážky. Vodný vír, žraloky, obrovský kraken ale aj morská panna, ktorá nám dala indíciu, kde máme hľadať poklad.Nakoniec sme všetko zdarne zdolali a našli aj poklad, ktorý sme si vzali späť na loď. Zložili sme si aj pirátsku pieseň:

            My sme smelí piráti,šable, flinty máme.

            A kto sa nás nebojí, toho postrieľame.

            Plavíme sa po mori, Krakena poznáme.

            Morské panny spievajú, no my sa nedáme.

            Sedem morí splavíme, domov sa nevrátime, 

            ako praví pirátik k pokladu plávame.

            Text a foto: Zuzana Konôpková

             

        • Rozlúčka s deviatakmi
          • Rozlúčka s deviatakmi

          • Vo štvrtok 29. júna pani riaditeľka, v Dome kultúry Andreja Sládkoviča, ukončila slávnostným prejavom školský rok. Začali sa prázdniny, skončilo sa učenie, skúšanie, ba i skoré ranné vstávanie. Pre žiakov sa skončil školský rok. Pre prvákov prvý, no pre deviatakov na Vagačke posledný. Už v septembri začnú nový školský rok na stredných školách, nájdu si tu nových kamarátov a budú ich učiť noví učitelia. Rozlúčili sa s nami krátkym programom a poďakovaním učiteľom, s ktorými sa stretávali na vyučovaní, či chodbách školy.

            Milí deviataci. V ďalšej etape Vášho života Vám prajeme veľa šťastia a budeme veľmi radi, keď nás prídete niekedy pozrieť. Určite nám v septembri v škole budete chýbať.

            Text: Michaela Trnková

        • Spievanky pod Poľanou
          • Spievanky pod Poľanou

          • Dňa 11.6.2023 sa uskutočnil v KC A. Sládkoviča v Detve 53. ročník festivalu v speve ľudových piesní Spievanky pod Poľanou. V prvej kategórii našu školu reprezentoval Marko Vrťo zo 4. A triedy. V druhej kategórii to bol Tomáš Pinka a Andrejka Halaničová z 5. A triedy. Všetkým trom patrí veľké poďakovanie za účasť v súťaži.

            Text a foto: Eva šušuková

        • Rozlúčka s Lesankou
          • Rozlúčka s Lesankou

          • V stredu 28.6. sa s ovečkami a detektívmi prišla rozlúčiť Lesanka (Ing. Lesanka Blažencová z OZ Živica), naša skvelá lektorka eviromentálnej výchovy. Priniesla deťom darčeky v podobe malých knižiek s fotkami aktivít, ktoré počas tohto školského roka absolvovali. Spoločne si doplnili plagáty o fotografie rastlín, ktoré rastú v našom sade. Poďakovala  za spoluprácu a dohodli si spoluprácu aj na ďalší školský rok. Už teraz sa veľmi tešia.

            Text a foto: Mariana Sujová, Števka Chlebničanová

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Alexandra Vagača
      • zsstudt@gmail.com, jedalen.zsstudt@gmail.com
      • hlavný kontakt školy: 0950 865 927 riaditeľ školy: 0903 997 957 vedúca technicko-ekonomického úseku: 0950 865 927 vedúca školskej jedálne: 0950 865 932
      • Štúrova 12, 962 12 Detva Slovakia
      • 42302498
      • 2023609808
    • Prihlásenie