• Škola v prírode
          • Škola v prírode

          • Posledný júnový týždeň žiaci 1. až  5. ročníka  absolvovali pobyt v škole v prírode v prekrásnom prostredí malebnej obce Ľubietová na chate Lubetha.

            Deti si upevňovali zdravie a fyzickú zdatnosť v priaznivom prostredí. Podporili si zdravý spôsob života ako aj enviromentálny vzťah k prírode. Spoznali krásny kút nášho Slovenska. Užili si oddych a relax, ale hlavne veľa zábavy.

            Škola v prírode očami žiakov:

            - najviac sa mi páčila diskotéka. A to, že sme súťažili v tímoch.

            - najlepšie bolo, že sme tvorili hymnu a súťažili  v skupinách.

            - bolo super, najmä keď sme boli v bani a hľadali sme kamene.

            - všetko bolo fajn, ale mne sa najviac páčilo, že sme boli vonku a Indiánske dobrodružstvo a že sme strieľali z luku. 

            - najlepšie boli aktivity vonku a v tíme sme vyhrali 2. miesto.

            Text a foto: kolektív 1. stupňa

        • Poďakovanie na konci školského roka
          • Poďakovanie na konci školského roka

          • Vážení kolegovia, milí žiaci,

            konečne je koniec školského roka. Myslíme si to všetci a tešíme sa na zaslúžený oddych. Máme za sebou školský rok plný obrovskej práce, spoločných akcií a zážitkov. Spomeniem len niektoré ako Benefičný koncert - Vagačovci deťom, Svetlonos u Vagačov, prijatie pani prezidentkou Zuzanou Čaputovou, koncerty SUPERAR vo Veľkom Krtíši a v Bratislave, korčuliarsky kurz, koncoročné výlety, mnoho športových, vedomostných súťaží, olympiád a exkurzií. Školský rok sa niesol na vlne novej kurikulárnej reformy na Slovensku, ktorá začala našimi prvákmi na 39 školách Slovenska a vyvrcholila veľkým podujatím EDUKAFEST. Realizácia reformy priniesla vysoké nároky na nadprácu, profesionalitu, samovzdelávanie a spoluprácu učiteľov.

            V pondelok sa s nami rozlúčili naši najstarší deviataci svojou dojímavou akadémiou.

            Milí deviataci, do dejín našej vagačovskej rodiny sa zapíšete svojou aktivitou, šikovnosťou, ľahkosťou komunikácie, inteligenciou, schopnosťou rozmýšľať, podieľať sa na organizácii mnohých podujatí a vždy pomáhať. Nech je toto vašim odkazom pre mladších spolužiakov. V mene mojom a mojich kolegov vám ďakujem za vašu prácu v prospech školy a pomoc pri rôznych akciách. Želám vám zdravie, vytrvalosť, pokoru a úspešné vykročenie do novej etapy života.

            Nelúčime sa len s najstaršími deviatakmi, ale aj s niektorými mladšími spolužiakmi, ktorí opúšťajú našu školskú rodinu.

            Veľké Ďakujem adresujem vám všetkým kolegom za obrovský kus odvedenej práce počas celého školského roka, vysokú mieru trpezlivosti, profesionality a ľudský prístup k deťom. Milí kolegovia vnímala som nadmerné vaše zaťaženie ale aj vynakladané úsilie v zavádzaní kurikulárnej reformy, vážim si to. Zvládli ste to s najvyššou mierou odhodlania, profesionality a kolektívnej spolupráce, patrí vám za to veľké poďakovanie.

            Vďaka patrí aj všetkým nepedagogickým pracovníkom bez, ktorých by naša škola nebola taká aká je.

            Milí rodičia, poďakovanie patrí aj vám, za vzájomnú spoluprácu, rešpektujúcu komunikáciu a každoročnú pomoc pri revitalizácii školského dvora.

            Všetkým prajem príjemné leto plné oddychu a zážitkov.

            Dovidenia v septembri.

            Margita Gajdošová, riaditeľka školy

        • V ríši plazov
          • V ríši plazov

          • Naše deti z 5.A, 6.A a 7.A zavítali na vzrušujúcu návštevu do kontakntej zoo Tropical world s. r. o. V Sielnici zamranej na chov exotických plazov. Mnohí spolu s pani učiteľkami prekonali svoje strachy a vzali do rúk hady, pavúky a iné príšerky. Výlet sme zavŕšili v Tihányovskom kaštieli prehliadkou flóry a fauny stredného Slovenska spojenej s prezentáciu našich najkrajších vrchov. Výlet sa deťom náramne páčil a zhodli sme sa, že výlet si zopakujeme aj budúci školský rok.

            Text a foto: Jana Kučerová

        • Na biológii v 7.A
          • Na biológii v 7.A

          • So siedmakmi sme sa na biológii zahĺbili do tajov fungovania dýchacej sústavy.  Deti si vyrobili vlastné modely dýchacej sústavy. Spoločne sme zisťovali, ako sa mení dychová kapacita v pokoji a pri námahe. A pomocou meraní zmien obvodu hrudníka sme si vypočítali aká je dychová kapacita pľúc našich siedmakov. 

            Text a foto: Jana Kučerová

        • Siedmaci spoznávali svet koní
          • Siedmaci spoznávali svet koní

          • Ranná prechádzka, plná farma zvierat, kopec očakávaní, veľa nových informácií, prekonávanie samých seba, skvelý pocit z úspechu... aj o tom bola posledná siedmacká Science dvojblokovka animoterapie na neďalekej farme - Gazdovstvo Biela podkova.

            Žiaci sa cítili príjemne a na vlastnej koži zažili, aký pozitívny vplyv na psychiku má blízky kontakt so zvieratkami, ktoré na nás na farme čakali. Najviac ich však lákala jazda na koni. Pod dohľadom skúsenej inštruktorky jazdectva Zuzany Ščepkovej naskočili na konský chrbát, narovnali chrbátiky a vďaka jednoduchým cvikom si precvičili celé telo. S úsmevom na tvári si užívali pocit slobody a dvíhajúceho sa adrenalínu. Veď predsa najkrajší pohľad na svet je z konského chrbta! 

            A ako to všetko videli siedmaci?

            Výlet na farmu bol veľký zážitok. V prítomností koní, psíkov, mačiek, zajačikov a kozy Rózky sme sa naučili, že starostlivosť o zvieratá je náročná a zodpovedná práca, že malý (aj keď ustráchaný) prvý krôčik vpred môže znamenať veľmi veľa, že učenie môže byť zábavné a pocit šťastia z úspechu je nádherný.

            Ďakujeme za nové zvieratkovské priateľstvá a super zážitky, na ktoré určite dlho nezabudneme.

            Texta foto: Zuzana Ščepková, Lucia Kmeťová, žiaci 7.A

        • Olympijský deň v ŠKD u Vagačov
          • Olympijský deň v ŠKD u Vagačov

          • Žiaci 8.A triedy pripravili pre našich družinárov športové popoludnie. Deti si zasúťažili v atletických disciplínach a svoje vedomosti o OH si overili v olympijskom kvíze. #OlympicDay#LetsMove#ovep#slovenskyolympijskytim.

            Víťazom gratulujeme :)

            Text a foto: Danka Ľalíková

        • Príbehy na rýchle čítanie
          • Príbehy na rýchle čítanie

          • Na blokovom vyučovaní Slovenský jazyk a literatúra spájali piataci literatúru a výtvarné umenie. Zapojením fantázie, vtipu a umenia vznikli naozaj veselé komiksy, ktoré nám pri prezentácii vyčarili úsmev na tvárach. Zladiť námet, prostredie, postavy a slová v bublinkách nie je veru sranda. Žiaci 5.A sa s touto výzvou popasovali výborne. 

            Text a foto: Zuzana Bukovcová

        • Školské majstrovstvá v ľahkej atletike 1. – 4. ročník
          • Školské majstrovstvá v ľahkej atletike 1. – 4. ročník

          • Dňa 19. 06. 2024 sa konali Školské majstrovstvá okresu Detva v ľahkej atletike žiakov a žiačok 1. – 4. ročníka ZŠ. Naším deťom sa podarili dosiahnuť krásne výsledky. Ella Sujová získala 2. miesto za bez na 50 m, Samuel Svetozár Očenáš – 1. miesto v skoku do diaľky, Samuel Purgát – 2. miesto v skoku do diaľky, Silvia Hollá – 1. miesto v skoku do diaľky, Sebastián Berky – 3. miesto v skoku do diaľky a 2. miesto v hode kriketovou loptičkou a Viktória Berkyová – 3. miesto v hode kriketovou loptičkou. Víťazom srdečne blahoželáme!

            Text a foto: Štefánia Chlebničanová

        • Detva na starých fotografiách
          • Detva na starých fotografiách

          • S piatakmi sme prepojili hodiny techniky a dejepisu a navštívili sme výstavu fotografií z Detvy, ktorú usporiadalo Centrum tradičnej kultúry v Detve a Kultúrne centrum A. Sládkoviča v Detve.

            Fotografie, ktoré sme si pozreli, sú datované do 1. polovice 20. storočia a predstavujú významný obrazový historický prameň. Videli sme tradičné domy a hospodárske budovy, cesty, ale aj oblečenie ľudí, ktorí žili v tomto období.  Zaujali nás fotografie, na ktorých sme videli zamrznutú Detvianku, po ktorej sa v zime korčuľovalo. V rámci interaktívnej prednášky o tradičnom staviteľstve sme sa dozvedeli, že obyvatelia Detvy pri stavbe svojich obydlí v 20. storočí požívali hlavne kameň, drevo a slamu. Zistili sme, že v Detve bola postavená synagóga.

            Do súčasnosti ubehlo takmer jedno storočie a my žijeme v úplne inej dobe. Návštevou tejto výstavy spojenej s interaktívnou prednáškou sme spoznali, ako sa žilo v Detve v 1. polovici 20. storočia.

            Text a foto: Jana Kučerová a Michaela Trnková

        • Polrok na Technike v 5.A
          • Polrok na Technike v 5.A

          • Za tento polrok sme s našimi piatakmi stihli na technike toho riadne veľa. Deti sa naučili pracovať s drevom, vyrobili si vlastné drevené hračky a zimné dekorácie. Spoločne sme napiekli medovníčky na školskú akciu. Zrecyklovali sme rolky toaletného papiera a vyrobili z nich malé myšky. Zúčastnili sme sa výstavy Detva na starých fotografiách. Navštívila nás Marcelka Černáková, ktorá nám porozprávala o zvykoch na Podpoľaní. Vysiali a vypestovali sme si vlastné paradajky. A so školským rokom sme sa pomaly rozlúčili vlastnoručne pripravenou desiatou - upečenými pizzovymi slimákmi a praženicou. Už teraz sa tešíme,  čo prinesie budúci školský rok.

            Text a foto: Jana Kučerová

        • Návšteva pošty
          • Návšteva pošty

          • Detektívi sa na bloku slovenského jazyka učili písať listy. Správne písanie listov si vyskúšali v praxi. Napísali svojim príbuzným, známym podľa vlastného výberu. Ich cesta viedla na poštu, kde si listy odoslali. Mali radosť, že svojich príbuzných a známych prekvapili.

            Text a foto: Mariana Sujová

        • Domáci miláčikovia v škole
          • Domáci miláčikovia v škole

          • Na bloku slovenského jazyka sa druháci venovali netradičnému  slohu. Témou bola opis domáceho zvieratka. Deti túto tému zvládli veľmi dobre a pri prezentácii prezentovali nielen svoju prácu, ale aj svoje domáce zvieratko,ktoré si priniesli.

            Text a foto: Mariana Sujová

        • Život včielky
          • Život včielky

          • V máji sme sa s prvákmi venovali téme Včielka medonosná. Vieme pomenovať časti tela včielky, na reálnom úli sme spoznali jeho jednotlivé zložky, ktoré my okoloidúci bežne nevidíme. Vyskúšali sme si ochranný odev priamo od včelára. Na bloku slovenského jazyka sme písali rôzne slová a vety na tému jar a včelstvo. Na matematike sme sa zahrali spoločenskú hru, v ktorej sme trénovali pojmy viac, menej, medzi a hádali sme mackove Lackove heslo na cestu k medíku. Na výtvarnej výchove sme si včielku išli pozrieť priamo do školského sadu cez lupu. Svoje pozorovanie sme premenili na krásne výtvarné práce, ktoré nám zdobia triedu. V lapbooku sme si zhrnuli všetky dôležité informácie, ktoré budeme rozvíjať v ďalších ročníkoch. Po úspešnom zdolaní kvízu s pani vychovávateľkou Mackou deti dostali certifikát.

            Text a foto: Zuzana Bukovcová

        • Rovesnícke učenie prvákov a siedmakov
          • Rovesnícke učenie prvákov a siedmakov

          • Naši siedmaci perfektne zvládli rovesnícke učenie. Išlo o učenie sa učením druhých. Počas jedného bloku sme sa učitelia Lucka, Zuzka a Ľubka, stali len sprievodcami, ktorí plne  dôverovali svojim žiakom. Práve žiaci, siedmaci, boli v úlohe učiteľa,  ktorí mohli aktívne participovať na tvorbe vyučovacieho bloku. Prostredníctvom dramatizácie rozprávky O siedmich kozliatkach spestrili vyučovací blok prváčikom. Pohrali sa so slovnou zásobou z angličtiny, ukázali svoje tanečné zručnosti a prostredníctvom geometrických tvarov si poskladali obrázok podľa svojej fantázie. 

            Text a foto: Ľubka Chabadová, Lucia Kmeťová, Zuzana Bukovcová

        • Dotácia na stravu od 1.9.2024
          • Dotácia na stravu od 1.9.2024

          • Milí rodičia, 

            ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.09.2024 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to prostredníctvom Edupage najneskôr v termíne do 29.06.2024 v časti Žiadosti/Vyhlásenia – pridať žiadosť ( Návratku).

            Rodičom, ktorí majú problém komunikovať cez Edupage, pošleme Návratku v papierovej forme prostredníctvom dieťaťa.

            Vopred ďakujeme.

            Vedenie ZŠ s MŠ Alexandra Vagača

        • SUPERAR oslavoval 10. výročie v Slovenskej filharmónii
          • SUPERAR oslavoval 10. výročie v Slovenskej filharmónii

          • Viac než 170 detí základných škôl z rozmanitých sociálnych skupín z Bratislavy, Lozorna, Veľkého Krtíša, Zvolena a zo Základnej školy s materskou školou Alexandra Vagača z Detvy sa spojilo so Slovenským komorným koncertom a hosťami, aby spoločne oslávili rozmanitosť. Vyslúžili si standing ovation od viac než 600 divákov v hľadisku Slovenskej filharmónie.

            Tohtoročný výročný koncert v Slovenskej filharmónii bol zavŕšením desiateho školského roka fungovania programu Superar na Slovensku. Priniesť na jedno pódium 170 detí z nevýberového zboru z piatich rôznych lokalít, aby s profesionálnymi hudobníkmi priniesli divákom prostredníctvom hudby dôležité myšlienky, trvalo takmer rok.

            Organizácia pristupuje k výberu repertoára veľmi citlivo. Ilustruje cezeň posolstvo, ktoré deti sprevádza celý školský rok. Piesne sa učia nielen spievať, ale aj pochopiť ich význam, prepojenie na spoločnosť, vnímajú ich cez kresby, tanec a dokonca aj ticho.

            „Alle Menschen werden Brüder“ – Všetci ľudia budú bratia

            Deti spievali v 7 rôznych jazykoch a piatich nárečiach, piesne venovali komunitám národnostných menšín zastúpených na Slovensku aj medzi spievajúcimi deťmi a predstavili cez ne rôznorodosť regiónov, z ktorých pochádzajú. Predviedli ich v autentickej podobe v lokálnych nárečiach, spolu so sprievodom typických nástrojov pre jednotlivé oblasti. 

            Diváci si vypočuli aj známe piesne: pôvodný taliansky protest-song Bella ciao, Never Ending Story, ktorá divákov povzbudila snívať, ostať verný svojim ideálom, snom, túžbam, hodnotám a One love od Boba Marleyho, ktorá s mierne upraveným textom odkazuje na otázniky, ktoré si dnešná mladá generácia kladie: Je tu ešte miesto pre deti, ako sme my – ktoré chcú budúcnosť naplniť pokojom a láskou?  Vrcholom večera bola európsku hymna, Beethovenová Óda na radosť, ktorou symbolicky všetci spoločne oslávili našu jednotu v rozmanitosti.

            „Ten obrovský potlesk patril viac ako 170 deťom. Medzi nimi boli aj tie, ktoré zažívajú generačnú chudobu a žijú v náročných podmienkach. Niektoré z nich osobne poznám a viem, aké silné príbehy sa za nimi skrývajú,“ napísal po koncerte odborník na vzdelávanie Juraj Hipš.

            10 rokov na Slovensku

            Divákov večerom sprevádzal moderátor Juraj Kemka, prihovoril sa im aj štátny tajomník Ministerstva školstva Stanislav Partila, pedagogický riaditeľ programu Ivan Šiller aj výkonný riaditeľ Superar Marek Kapusta, ktorý na pódium pozval troch bývalých členov programu:

            „Dnes nám funkčnosť a úspech nášho prístupu dokumentujú dáta, ktoré systematicky zbierame. V číslach, hodnoteniach a príbehoch vidíme, ako sa triedy, školy a komunity v ktorých pôsobíme postupne menia a otvárajú. Ako postupne učíme prijímať našu rozmanitosť, ktorá je v strednej Európe prirodzená, robí našu kultúru a spoločnosť pestrejšou, krajšou, kreatívnejšou. Najlepšie snáď však ilustruje prínos Superar príbehy konkrétnych detí. Títo boli s nami úplne na začiatku ako deti, dnes sú z nich úspešní mladí ľudia, ktorí sa hudbe venujú aj naďalej,“ uviedol Kapusta vo svojom prejave.

            Vo vypredanej Slovenskej filharmónii boli medzi viac než 600 divákmi rodičia, umelci, pedagógovia, no napríklad aj spisovateľ a publicista Michal Hvorecký, zakladateľ občianskeho združenia Návrat Marek Roháček či bývalá novinárka a poslankyňa NRSR a Európskeho parlamentu Jana Žitňanská:

            „Hudba dokáže nielen spájať, ale aj meniť životy. A ja nielen programu Superar, ale všetkým deťom prajem, aby boli v živote úspešné, tolerantné a empatické. Vďaka za včerajší koncert. Mala som zimomriavky!“ zdieľala Žitňanská svoje emócie po koncerte.

            Superar je medzinárodný vzdelávací program, ktorý pôsobí v 7 krajinách Európy. Na Slovensku pôsobí v 6 základných a 6 materských školách (vo Veľkom Krtíši, Detve, Zvolene, Lozorne a Bratislave). Z 828 detí, ktoré sú aktuálny školský rok  zapojené, je 361 detí zo zraniteľných skupín. Program tvorí mosty medzi deťmi zo sociálne zraniteľného prostredia a majoritnou spoločnosťou. V komunite, ktorá rešpektuje rozmanitosť, môže každé dieťa objavovať svoje vlastné schopnosti, vybudovať si zdravú sebadôveru a budovať vzťahy s ostatnými deťmi. Cieľom programu je prekonávať rozdiely v spoločnosti a spájať deti z rôznych prostredí do spolupráce tak, aby pochopili, že každé z nich je potrebné, má svoju hodnotu a prispeje k celkovému spoločného výsledku. Spevácke zbory programu Superar sú tak metaforou demokratickej spoločnosti, kde každý má svoju váhu, každý je dôležitý a každý prispieva k spoločnému dielu. Program je pre všetky deti bezplatný. | www.superar.sk

            Zdroj: Superar.sk

        • Podpoľanie - projektové vyučovanie u štvrtákov
          • Podpoľanie - projektové vyučovanie u štvrtákov

          • Štvrtáci sa v rámci vzdelávacej oblasti Človek a spoločnosť učia o rôznych regiónoch Slovenska. Téma Podpoľania bola pre nás špeciálna a preto sme si ju zaradili ako Projektové vyučovanie. Navštívili sme dom prof. Štefana Nosáľa v Hriňovej, vytvorili sme pojmovú mapu o Podpoľaní a filmové pásy. V nich žiaci doplňovali informácie o Alexandrovi Vagačovi a prof. Štefanovi Nosáľovi. Na Čítaní s porozumením sme si prečítali o týchto dvoch významných osobnostiach a na bloku výtvarnej výchovy sme sa zamerali na detvianske vyrezávané kríže. Projektové vyučovanie bolo pre nás veľkým prínosom na doplnenie poznatkov o Podpoľaní. 

            Text a foto: Eva Šušuková

        • Návšteva u Kulišiakov
          • Návšteva u Kulišiakov

          • So šiestakmi sme v rámci bloku biológie zavítali na veľmi milú návštevu k starkovcom našej Terezky. Pán Jožko Kulišiak, ktorý je dlhoročným chovateľom exotického vtáctva nám predviedol svoju dlhoročnú zbierku papagájov a obohatil ju aj krátkou prednáškou. Deti sa okrem iného dozvedeli, že druh Agapornis je verný svojmu partnerovi až do smrti a že chovatelia dokážu vychovať sami aj nové farebné hybridy. Zistili sme, že niektoré papagáje majú cenu drahého auta, že kakadu dokáže brechať ako pes aj mňaukať ako mačka. Deti videli aj Kakadu ružového s menom Kajka, ktorý žije na dvore u Kulišiakov už vyše 20 rokov. Veľmi pekne ďakujeme aj pani Kulišiakovej za milé prijatie a skvelé pohostenie. Už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu. 

            Text a foto: Jana Kučerová

        • Indiáni v škôlke
          • Indiáni v škôlke

          • Tento týždeň sa v škôlke niesol v duchu detskej zábavy a radosti. V triede sme sa pripravovali na veľký indiánsky deň plný športových aktivít. Deti si vyrobili indiánske čelenky a dotvárali makety koníkov a ohňa lepením a strihaním. Po nasadení čeleniek sa z nás stali indiáni, ktorí sa so svojou náčelníčkou presunuli na školský dvor. Tam na nás čakali 4 stanovištia.Indiánska náčelníčka poprosila indiánov o pomoc. Stratila si 4 pierka a s nimi aj svoju moc. Malí indiáni pomohli získať naspäť pierka a to tak, že splnili každú úlohu na stanovišti.

            1. Stanovište - Beh na koni

            2. Stanovište - Chôdza cez lavičku na druhý breh rieky

            3. Stanovište - Preskoč oheň

            4. Stanovište - Ulov bizóna

            Náčelníčka sa poďakovala svojim indiánom za pomoc, už mala naspäť 4 pierka aj svoju moc. Za statočnosť dostali sladkú odmenu a na záver si spoločne zatancovali indiánsky tanec.

            Text a foto: Emília Purgátová

        • Úspechy v ľahkej atletike
          • Úspechy v ľahkej atletike

          • Vo štvrtok 30.5.2024 sa na letnom štadióne v Detve uskutočnili Školské majstrovstvá okresu Detva v ľahkej atletike žiakov a žiačok 7.-9. ročníka základných škôl. Našu školu skvelo reprezentovali všetci žiaci/čky, najviac sa darilo Lucke Polakovičovej - 2.miesto v skoku do diaľky, Natálke Sekerešovej - 2.miesto vo vrhu guľou a Marcusovi Kučerovi - 3.miesto v behu na 800 metrov. Gratulujeme

            Text a foto: Dana Ľalíková

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Alexandra Vagača
      • zsstudt@gmail.com, jedalen.zsstudt@gmail.com
      • hlavný kontakt školy:
        0950 865 927

        riaditeľ školy:
        0903 997 957

        vedúca technicko-ekonomického úseku:
        0950 865 927

        vedúca školskej jedálne:
        0950 865 932
      • Štúrova 12, 962 12 Detva
        Slovakia
      • 42302498
      • 2023609808
    • Prihlásenie