• EDUKAfest - festival výchovy a vzdelávania
          • EDUKAfest - festival výchovy a vzdelávania

          • 23. mája 2024 sa konal na 12 vybratých školách na Slovensku. Medzi nimi bola aj tá naša Základná škola s materskou školu Alexandra Vagača, ktorá celý rok zavádza ciele a myšlienky kurikulárnej reformy do praxe. Nastal čas, ukázať ako sa nám darí, podať pomocnú ruku a inšpirovať ďalšie školy, ktoré do reformy ešte len vstupujú od nového školského roka.

            Sme najmenšia škola v Detve a hostili sme 60 prihlásených účastníkov z blízkych ale ja vzdialených kútov Slovenska. Potešilo nás, že medzi nimi sme mohli privítať aj vedenie nášho mesta - Branislava Barana, primátora mesta, Slavomíra Ciglana, viceprimátora, Vieru Trokšiar Bystriansku, prednostku mestského úradu, Ľubomíra Straku, vedúceho školstva a sociálnych vecí a Máriu Sekerešovú zo  Školského úradu v Detve. Podporiť nás prišli aj zástupcovia Národného inštitútu vzdelávania a mládeže z Bratislavy a Banskej Bystrice. Cieľom bolo informovať hostí o priebehu a doterajších výsledkoch zavádzania nového kurikula do praxe a ukázať ako môže prebiehať vyučovanie v súlade s novou reformou vzdelávania.

            Po registrácii účastníkov všetkých na pôde školy privítala Margita Gajdošová, riaditeľka školy. Po doznení krátkych organizačných informácií sa už všetci rozdelili do tried. Celý kolektív učiteľov pripravil zaujímavý a náročný program v podobe vyučovacích blokov v triedach od 1. po 4. ročník. Učitelia predviedli tandemové vyučovanie a ukázali svoje majstrovstvo prepájania predmetov naprieč vzdelávacími oblasťami.

            Kamaráti so svojou pani učiteľkou z 1.A triedy ukázali svoju prácu na dobrodružnej ceste prepojením dvoch vzdelávacích oblastí Jazyk a komunikácia, Matematika a práca s informáciami. Celým blokom ich viedla pani učiteľka, ktorá sa stala len sprievodcom počas ich aktivít. Hlavným aktérom bol žiak, ktorý sa aktívne učí, kriticky myslí, spolupracuje v skupine a naberá životné zručnosti. V  triede, či v škole je vytvorené prostredie, ktoré podnecuje osobnostný, sociálny a kognitívny rozvoj žiaka.

            „Angličtinu hravo s Jolly Phonics si počas Edukafestu užili rovnako žiaci 2.A v spoločnosti pani učiteliek z rôznych škôl.  Veríme, že naše zážitkové učenie angličtiny pomocou metódy Jolly Phonics ich oslovilo a inšpirovalo. „ Lucia Nôtová

            „Poznávanie vtáctva vo Vagačovom sade mohli účastníci vidieť v rámci outdoorového učenia. Druháci mapovali v školskom sade, ktoré druhý vtákov žijú v okolí školy. Poznávali ich podľa zvukov a aplikácie na rozpoznávanie druhov vtákov, zahrali sa hru pextrio. Zistili, že v školskom sade žije niekoľko druhov vtákov, napr. oni počuli sýkorky, pinku, vlhu a slávika. Pracovali v malých skupinách. Skladali z kamienkov pomenovania, názvy operencov písali kriedou na chodník. Oblasť Človek a prírodu prepojili s oblasťou Jazyk a komunikácia, precvičili pritom gramatické učivo pre daný ročník, ako usporiadanie podľa abecedy, určiť počet hlások v slove a pod.

            Témou hodiny v 3.A bola rodinný rozpočet. Cieľom bolo riešenie problémov z reálneho života s postupným nadobúdaním finančnej gramotnosti. Žiaci zisťovali mesačný príjem rodiny, ich výdavky a zostatok. Riešili aj úlohy s kombinatorikou a o spôsobe zaplatenia sumy peniazmi,  premieňali eurá na centy, vyhľadávali informácie pomocou digitálnych technológií – tabletov.

            Štvrtáci sa v rámci vzdelávacej oblasti Človek a spoločnosť učia o rôznych regiónoch Slovenska. Téma Podpoľania bola pre nás špeciálna a preto sme si ju zaradili ako projektové vyučovanie. Vytvorili sme pojmovú mapu o Podpoľaní a filmové pásy o Alexandrovi Vagačovi a prof. Štefanovi Nosáľovi. Na čítaní s porozumením sme si prečítali o týchto dvoch významných osobnostiach a na bloku výtvarnej výchovy sme sa zamerali na detvianske vyrezávané kríže. Projektové vyučovanie bolo pre nás veľkým prínosom na doplnenie poznatkov o Podpoľaní. 

            Po rozbore vyučovacích blokov nasledovala krátka prestávka a po nej boli pripravené 2 workshopy – Superar a Metódy a formy v blokovom vyučovaní, ktoré boli ukážkami vyučovacích metód, ktorými odovzdávame žiakom spôsobilosti pre život.

            Spätná väzba na worshopy:

             „Som rada, že toto vedia ľudia robiť ako Vy. Držím palce pri šírení povedomia o hudbe inak.“

            „Veľmi podnetné, úžasné“

            „Ďakujem za veľmi zaujímavé aktivity, ktoré môžem využiť na vyučovaní, boli ste super“

            Počas dňa vládla v škole pozitívna pracovná atmosféra, jej vyvrcholením po obede z rúk našich  šikovných kuchárok, bola panelová diskusia, v ktorej hostia spolu s kolektívom učiteľov prebrali cestu kurikulárnej reformy a čo je potrebné urobiť, aby bola na každej škole úspešná.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na prípravách a úspešnom priebehu náročného dňa.

            Vyberáme z celkovej spätnej väzby účastníkov:

            „Dobrý deň, v prvom rade veľmi pekne ďakujem za možnosť zúčastniť sa Vášho dňa. Samozrejme ma daný deň vo Vašej škole obohatil, utriasol myšlienky a hlavne neoceniteľná bola komunikácia s kolegynkami ako pracujú a ako začínali. Ďakujem krásne a teším sa na ďalšie stretnutie.“

            „Ďakujeme aj my, boli sme veľmi spokojné. Organizácia na jednotku a aj obsahovo bol tento deň veľmi podnetný. Určite ste nás inšpirovali a aj nás upokojili, že sa nám všetko podarí, len treba chcieť. Prajeme Vám a Vašim žiakom veľa úspechov!“

            „Ja ďakujem za inšpiratívne chvíle a milé privítanie a starostlivosť:)„

            Ďakujeme veľmi pekne všetkým Vám, kolegom, za skvelý zážitok na Vašej škole. Odniesli sme si cenné informácie. Mali ste to veľmi pekne zorganizované. Nech sa Vám naďalej darí.

            Ďakujem veľmi pekne, pre mňa to bolo veľmi zaujímavé, podnetné a som naozaj rada, že som sa mohla zúčastniť.„

            Kolektív Základnej školy s materskou školou Alexandra Vagača

             

        • Škôlkári v Rozprávkovej ríši
          • Škôlkári v Rozprávkovej ríši

          • V dňoch 20. - 22. 5. 2024 sa v ZUŠ S. Stračinu v Detve konal týždeň otvorených dverí. Aj nás pozvali do ich zázračných ríší. Jednou z nich bola aj Rozprávková, kde nám veľkí žiaci zahrali divadielka. "Ako dedko ťahal repku" už všetci poznáme a veľkáči nás zapojili do ich divadla. Ďalej sme sa zoznámili s rôznymi hudobnými nástrojmi, digitálnou technikou, tancovali, súťažili. 

            Bolo to príjemné doobedie, ďakujeme :) 

            Text: Jana Bartková

            Foto: Iveta Kukuliaková

        • EDUKAfest – informácie pre účastníkov
          • EDUKAfest – informácie pre účastníkov

          • Milí návštevníci našej školy,

            sme radi, že ste prejavili záujem o účasť na podujatí EDUKAfest práve v našej škole.

            Program: https://vzdelavanie21.sk/wp-content/uploads/2024/05/Vagaca.pdf

            Pripravili sme pre Vás zaujímavé vyučovacie bloky, na ktoré sa budete registrovať ráno pri príchode. Počet účastníkov na jeden blok je 12. Outodoorové učenie bude prebiehať vonku, odporúčame vhodnú obuv na prezutie.

            Workshopy sú prístupné pre všetkých účastníkov v 2 skupinách.

            Panelová diskusia je prístupná pre všetkých návštevníkov naraz.

            Viac informácií: https://vzdelavanie21.sk/registracia-edukafest-23-5-2024/

            Tešíme sa na Vás :)

            Kolektív ZŠ s MŠ Alexandra Vagača Detva

        • EDUKAfest 23.5.2024
          • EDUKAfest 23.5.2024

          • Milí rodičia,

            dávame Vám do pozornosti celoslovenské podujatie EDUKAfest, ktoré sa bude konať vo štvrtok 23.5.2024 na 12 školách na Slovensku, ktoré pilotne overujú nový Štátny vzdelávací program. Naša škola bola oslovená zo strany NIVAM, aby v rámci EDUKAfestu ukázala novým školám otvorené vyučovacie bloky, zorganizovala workshopy a panelovú diskusiu na tému kurikulárnej reformy školstva. Do školy príde 60 učiteľov z iných škôl Slovenska a zamestnancov NIVAM z Banskej Bystrice a Bratislavy.

            Z uvedeného dôvodu Vám oznamujeme, že žiaci 5. až 9. ročníka budú mať v tento deň dištančné vzdelávanie doma. Niektorí žiaci 8. a 9. ročníka sa budú podieľať na organizácii podujatia spolu s učiteľmi. Všetci žiaci sú na tento deň odhlásení z obeda.

            Veľmi pekne ďakujeme za pochopenie.

            S pozdravom,

            Vedenie ZŠ s MŠ Alexandra Vagača

        • Štvrtáci už vedia, prečo chránime les
          • Štvrtáci už vedia, prečo chránime les

          • Na prírodovede v 4.A sme si rozprávali, že lesy sú dôležitou súčasťou prírody Slovenska. Naučili sme sa, že v lese nerastú len stromy, ale aj iné rastliny, a že les je domovom veľkého množstva živočíchov. Stromy, kríky, byliny a rôzne živočíchy žijú v lese vo vzájomných vzťahoch, a tak tvoria lesné spoločenstvo.

            Pomocou listov, ktoré sme nazbierali v lesoch v okolí Detvy, sme vytvorili zaujímavé obrázky. Prostredníctvom nich sme sa naučili rozpoznávať stromy, ktoré rastú v našich lesoch.

            Zistili sme, že les má v krajine i v našom živote veľký význam a je dôležité ho ochraňovať.

            Text a foto: Michaela Trnková

        • Pozvánka na jarnú brigádu na školskom dvore!
          • Pozvánka na jarnú brigádu na školskom dvore!

          • Milí rodičia a priatelia našej školy,

            srdečne vás pozývame, aby ste spolu s vašimi deťmi strávili aktívne popoludnie na školskom dvore. Pridajte sa k nám na jarnú brigádu, ktorá sa uskutoční 14. mája (utorok) o 15:00 hod.

            Na programe bude úprava záhonov, vytvorenie nového pieskoviska a kompostoviska pre naše deti. Nezabudnite si priniesť pracovné rukavice a základné záhradné náradie. Po skončení práce si spoločne opečieme špekačky, tak nezabudnite ani na tie!

            Tešíme sa na vašu účasť a spoločné chvíle plné práce i zábavy.

            Ďakujeme!

            Združenie rodičov a priateľov našej školy

        • Učenie vonku s tretiakmi
          • Učenie vonku s tretiakmi

          • V piatok 10. 05. 2024 sme si na anglickom jazyku užili veľa zábavy.

            Cieľom vyučovacieho bloku bolo zopakovanie tematického okruhu Človek a príroda – divé zvieratá. Hneď v úvode sme odštartovali hrou „Mucholapky“, v ktorej boli žiaci rozdelení do dvoch tímoch a súťažili kto skôr trafí mucholapkou správne slovo zvieratka po anglicky. Potom sme zmenili triedu a školské lavice za Vagačov dvor, kde deti plnili úlohy na troch stanovištiach. Žiaci opäť pracovali v skupinách. Na prvom stanovišti hrali hru „Domino“ zamerané k tematickému celku a mali sa pýtať otázky so slovesom mať na dané divé zvieratá. Na druhom stanovišti mali vytvoriť pomocou prírodnín, ktoré našli na školskom dvore dané slová po anglicky: papagáj, opica, zebra a lev. Tretie stanovište sa deťom páčilo najviac. Mali nájsť skryté krabičky s kamienkami, ktoré boli schované vo Vagačovom dvore. Na každej skalke bolo napísané jedno slovo a z týchto slov mali za úlohu poskladať otázky a odpovede o danom zvieratku – zebre.

            Učenie vonku rozvíja kritické myslenie, komunikáciu a kreativitu. Väčšina detí sa učí lepšie pomocou svojich zmyslov. Vonkajšie prostredie je na to ideálnym miestom. Deti pri týchto aktivitách boli veľmi šťastné a už teraz sa tešia na ďalšie učenie sa na čerstvom vzduchu.

            Text a foto: Štefánia Chlebničanová

        • Motýlia záhrada
          • Motýlia záhrada

          • Druháci mali možnosť pozorovať  životný cyklus motýľa.  Motýlia záhrada bola pre deti veľmi zaujímavá. Detektívi a ovečky mohli pozorovať fascinujúci svet prírody zblízka. Na vlastné oči videli úžasnú premenu, ktorá sa deje vo svete hmyzej ríše. Sledovali vývoj motýľa Bábočky bodliakovej od húsenice cez kuklu až po vyliahnutie prekrásneho motýľa. Pozorovanie bolo bezpečné pre pozorovateľov, ale hlavne pre samotné motýle.

            Text a foto: Mariana Sujová

        • Beseda o poľovníctve
          • Beseda o poľovníctve

          • Žiaci 1. až 4. ročníka mali opäť zaujímavý a poučný deň. Prišiel medzi nich Ing. Martin Ščepka - poľovník, ktorý im porozprával o poľovníctve. Vysvetlil žiakom, že poľovník nie je len lovec, ale jeho hlavným poslaním je ochrana a starostlivosť o lesné zvieratá a ich prostredie. Žiaci mali možnosť prezrieť si zblízka parožie rôznych druhov raticovej zveri, kožušinu z líšky, kly z diviaka a pozrieť si zaujímavé videá zvierat z voľnej prírody, natočené priamo z poľovníckeho posedu. Chlapcov zaujímala samozrejme poľovnícka zbraň. Mohli si ju zblízka obzrieť a pozrieť sa cez poľovnícku optiku. Deti kládli množstvo zaujímavých otázok a zároveň sa dozvedeli veľa nového. Ďakujeme za pútavú besedu.

            Text : Zuzana Ščepková

            Foto: kolektív učiteľov 1.stupeň

        • 10 rokov SUPERAR - Výročný koncert 2024 vo Veľkom Krtíši
          • 10 rokov SUPERAR - Výročný koncert 2024 vo Veľkom Krtíši

          • „140 detí základných škôl z rozmanitých sociálnych skupín z Bratislavy, Lozorna, Detvy, Veľkého Krtíša a Zvolena sa spojili s členmi Slovenského komorného orchestra a hosťami, aby spoločne z jedného pódia vyslali prostredníctvom hudby dôležité posolstvo. Výťažok z koncertu bude venovaný Detskému oddeleniu Všeobecnej nemocnice s poliklinikou vo Veľkom Krtíši. “    ( Superar Slovakia )

            „Milí rodičia, ďakujeme Vám, že podporujete Vaše deti, aby spievali v zbore Superar. Dnes boli všetci opäť úžasní. Zvládli stáť a spievať na pódiu niekoľko hodín, keďže sme mali pred koncertom generálku… (i pre nás dospelých to bolo veru náročné). Nech si oddýchnu, pretože onedlho cestujeme do Bratislavy. “ ( Zdenka Fekiačová Skruteková )

            „Sme hrdí rodičia na naše deti ako krásne zaspievali výročný koncert vo Veľkom Krtíši. Pochvalu si zaslúžia aj všetci učitelia. Ďakujeme Vám, že sa našim deťom takto venujete, vediete ich tým správnym smerom a vďaka Vám zažívajú úspech krásnym spevom na pódiu.“    ( Štefánia Chlebničanová )

            Text a foto: Anna Šufliarská

        • Lieska na kolieskach v 5. A
          • Lieska na kolieskach v 5. A

          • O tom, že naše deti sú veľmi šikovné a zručné niet žiadnych pochýb. Potvrdili to aj naši piataci. ktorí si rámci tvorivých dielní realizovaných na blokoch techniky pod záštitou Marcelky Černákovej, vyrobili vlastné hračky z dreva. 

            Deti sa dozvedeli, ako sa voľakedy zabávali ich rovesníci a následne si to aj prakticky vyskúšali, Z lieskových prútov vyrobili rušne a sovičky, a keďže im to išlo veľmi dobre k rušňom vyrobili aj vagóny. Práca s drevom im išla od ruky a už teraz sa tešia, čo ďalšie si vyrobia nabudúce.

            Text a foto: Jana Kučerová, Michaela Trnková

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Alexandra Vagača
        • zsstudt@gmail.com, jedalen.zsstudt@gmail.com
        • hlavný kontakt školy:
          0950 865 927

          riaditeľ školy:
          0903 997 957

          vedúca technicko-ekonomického úseku:
          0950 865 927

          vedúca školskej jedálne:
          0950 865 932
        • Štúrova 12, 962 12 Detva
          Slovakia
        • 42302498
        • 2023609808
      • Prihlásenie